Спаси ме
РЕЖИСЬОР ИВАН МЕНКАЧЕВ  •  СЦЕНАРИСТ ИВАН МЕНКАЧЕВ
България / 2012 / 9'
Тази история разказва за един човек, решил да вземе нелекото решение да се самоубие. Едно позвъняване на вратата секунди преди да дръпне спусъка, ще промени живота му из основи. Филм за живота, отношението към него и случайните неща.
S ave Ме е сниман в град Гоце Делчев. Актьорите не са професионални актьори, което може би е единствената слаба страна на филма – диалозите им са неубедителни. Оставяйки това настрана обаче, филмът е добър. Независимо, че плота в обикновена ситуация обяснен с няколко думи „двама самоубийци се сблъскват секунди преди да гушнат букета“, ще прозвучи по-скоро като тежка драма за рязане на вени, всъщност филмът има далеч по-стойностна и добра идея, достатъчно силна според мен да разубеди истински самоубиец от решението си.
 
Идеята е оригинална. Боян тръгва да се самоубива, но звънеца звъни. Хубавата съседка отгоре си е изпуснала чаршафа. На пръв поглед този междусъседски битовизъм, с нищо не подсказващ намеренията й, доста добре разграничава двете части на филма – неговото самоубийство и нейното самоубийство. Изпуснатата гривна го кара да се качи да я върне, заварва я на косъм да се обеси. Не съм попадал досега на филм, разглеждащ отношенията между двама самоубийци и това ми харесва. Интересно е, защото и за двамата живота започва от нулата след този момент. Обикновено миговете преди самоубийство са тези, в които човек е способен наистина да оцени живота и да се откаже.
 
Освен това, след тежкото самоубийствено начало, краят е щастлив. И то не сладникав американски край, а зареждащ край, защото ако не беше обикновения чаршаф, двама души щяха да сложат край на живота си. Добре звучи... :)
SUBSCRIBE
АВТОР Юлиян Спасов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+