Status Update
РЕЖИСЬОР DANIEL REISINGER
Австралия / 2012 / 12'
В свят, в който всеки загубеняк демонстрира живот във facebook, който не отговаря на реалността, статусите на Allan Kasvotski изведнъж се превръщат в реалност. Status Update е колкото нелеп, толкова и провокиращ въпроси върху съвременния живот.
С помняте ли си Noah, филмът за тийнеджъра и неговите драми, случващи се в дигиталното поле на социалната мрежа?! Филмът спечели немалко престижни награди, защото макар и да не е баш първия филм, заснет на PC екран, той постави началото на изцяло нов жанр в киното. Появата на такъв филм се очакваше, защото facebook стана твърде сериозна част от реалността ни. За добро или за лошо...

Status Update, за разлика от Noah, проследява героите и в реалния живот, показвайки как личния живот на всеки се влияе от действията им в социалната мрежа. Не само това, но Status Update извежда на показ явление, което последните години започна да се забелязва все повече – фалшивия живот, който много хора водят чрез facebook. Причината за това е донякъде разбираема. Загубеняци е имало винаги и винаги ще има. Благодарение на facebook обаче те вече не се чувстват съвсем загубеняци, защото създават една изкуствена представа за живота им. Не знам дали трябва да ги съдим за това или да ги приемем като хора, на които може да се помогне по един или друг начин.
 
Status Update ще го запомня с още нещо – специфичния жанр, в който е реализиран – пародията. Вярвайте ми, тя далеч не е толкова лесна за постигане. По-лесно е да снимате драма, отколкото пародия, особено ако целта й е да ви накара да се замислите върху сериозни въпроси, a.k.a. „философска пародия“. Не само, че пародията е постигната успешно във филма, защото показва каква би била реалността на Allan Kasvotski ако всичко, което пишеше във facebook беше реално, но и защото филмът отваря въпроса какво предстои в ерата на свръх бързото технологизиране. До какво ще доведе цялата тази интернет социализация? Още няколко години и вече ще имаме първо поколение, израснало в такава среда. Какви ли ще бъдат характеристиките му? Какви ще са ценностите? За какво ще мечтаят? Пародия, но със смисъл. Браво!
SUBSCRIBE
АВТОР Юлиян Спасов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+