Tangled Ever After
РЕЖИСЬОР BYRON HOWARD  •  ПРОДУЦЕНТ Walt Disney Animation Studios
СЦЕНАРИСТ Nathan Greno
САЩ / 2012 / 6'
По добра стара традиция Disney периодично допълва изживяването на големите си истории, с къси продължения. Tangled Ever After е епична история за спасяването на една сватба със съдбовно значение за приказния свят на Рапунцел и разбойника.
К акво знаем за късометражната анимация? Ако за нейна зора приемем Мики Маус, Бъгс Бъни и Том и Джери, то при тях се забелязват най-често едни гонитби между добрия и лошия, които, след много абсурди, завършват с победа над злото. Много често се наблюдават и ефектът на доминото или верижните реакции, което представлява едно действие в началото, което води до постоянно изменящи се рекации на околната среда, било тя жива или нежива. ВTangled ever after е същото, но като го гледате, ще разберете какво имам предвид.

Филмът е т.н. spin-off на нашумелия преди няколко години Рапунцел и разбойника. Тук главните герои се готвят за сватба и, както самият разбойник споменава, „това беше най-лудото празненство в цялото кралство“. Интересното за пълнометражния филм, а и за това негово продължение, е, че се води най-скъпата пълнометражна анимация досега – 260 милиона долара. Това се дължи на съчетаването на компютърна анимация с традиционната за Disney – държат си на стила, ей!

Освен, че споменах, че тази кратка анимация прилича на нейни стари предшественици, тя е и сред многото нови, които излизат преди, заедно с или след виско-бюджетните холивудски CGI анимационни филми. За примери да вземем Мадагаскар и Пингвините (които скоро ще видим в пълнометражен spin-off) или Ледена Епоха иСкрат. Общото при тях и тук е, че се избират най-забавните и смахнати герои, както тук са Максимус и Паскал. Единствено има разлика при Pixar, които засягат и по-дълбоки теми и имат герои само за късометражните истории.

Но тук не е толкова, за да се замисляме, а за да се забавляваме и наслаждаваме на една добре (и доста скъпо) направена анимация. Може да я пратите на приятели, които да я гледат, дори, когато пътуват с градския или вместо да седят и да чакат Facebook да стане по-интересен.
SUBSCRIBE
АВТОР Ясен Таха
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+