The Bear That Wasn't
РЕЖИСЬОР CHUCK JONES  •  СЦЕНАРИСТ FRANK TASHLIN
САЩ / 1967 / 10'
От човекът, зад Tom & Jerry, Loony Tunes, Merry Melodies – една страхотна анимация, която ще ни увлече, разсмее и накара да се замислим. В характерния си леко смахнат и очарователен стил, Chuck Jones ни разказва историята как една мечка се превърща в “смахнат мъж”.
Т ази анимация е едно завръщане. Или две.
 
1. Завръщане в детството. От първия кадър на The Bear That Wasn't усетих, че виждам нещо много познато. Няколко секунди по-късно - аха! Анимацията на Chuck Jones! Ако името не ти говори нищо, нека ти подскажа: Loony Tunes, Merry Melodies, Tom & Jerry или на кратко - това е човекът зад цял куп култови анимации, с които всички сме израснали.
 
2. Завръщане към същността. Историята за мечката съвсем точно илюстрира една голяма истина - че светът непременно ще ти обясни какъв си и какъв трябва да бъдеш. Ако му позволиш. Под влиянието на други хора (още повече авторитетни личности), хората имат тенденцията да променят мнението си, независимо дали до този момент са знаели нещо като абсолютен факт. Същото става и когато масата отстоява едно мнение, а въпросният човек - различно. Оттам и поговорката - една лъжа повторена сто пъти става истина. Тук обаче нашето филмче влиза в разрез с това твърдение, защото ни припомня друг много основен житейски принцип - ние сме това, което сме, и единственият начин да бъдем щастливи е да го приемем и да не се опитваме да реализираме чуждите представи или амбиции за нас.
 
За техническите характеристики на филмчето няма смисъл да говоря. The Bear That Wasn't е резултат от работата на някои от най-големите за времето професионалисти в света на анимацията, което автоматично означава, че всичко - от първия плюс, до последния минус на тази продукция - е напълно осъзнато и направено/оставено така нарочно.
 
Интересно ми беше да науча, че преди да стане кратка анимация, The Bear That Wasn't е малка илюстрирана книжка, дело на друг член на Looney Tunes отбора - Frank Tashlin. Още по-интересно ми беше да науча, че самият той, противно на очакванията, е останал недоволен от начина, по който колегата му Chuck e реализирал историята.
 
При всяко положение обаче мога да заключа следното - The Bear That Wasn't е идеалната приказка за лека нощ. Всяко дете трябва да бъде научено (а и на всеки възрастен трябва да му бъде припомняно от време на време), че е да бъдеш себе си е единственият начин да бъдеш щастлив.
SUBSCRIBE
АВТОР Елена Рапонджиева
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+