The Come Up
РЕЖИСЬОР KIRK SULLIVAN  •  ПРОДУЦЕНТ CHRIS BOYD
САЩ / 2012 / 10'
Снимачната площадка на Холивуд е професионална джунгла и действията ти там са въпрос на кариерно оцеляване. Никой не разбира това по-добре от младшите асистенти и за да се докаже на шефа си един от тях е готов да се впусне в екшън сцени в стил... “Умирай трудно”.
А ко не си работил в професионалната филмова индустрия – този филм ти предоставя забавен и брутално реалистичен поглед върху трудовите взаимоотношения на повечето снимачни площадки на касови продукции.  Ако пък си бил от “професионалната” страна на нещата – The Come Up ще те накара да се смееш (през сълзи) и да искаш да high-five-неш режисьора-сценарист Kirk Sullivan.
 
Самият той вече има зад гърба си опита на асистент по няколко Холивудски продукции като “Sherlock Holmes: A Game of Shadows” и “The Losers”, така че връзките и средата са му позволили да заснеме реалистично-ироничната си история на истинска Холивудска снимачна площадка и с познатата физиономия на Patrick J. Adams в главната роля (нахакания млад адвокат от летния хит “Suits”).
 
Всъщност говорим за много хитра история. Всичко започва с млад асистент, който бива игнориран, използван и подценяван (както е нормално), докато се опитва хем да си свърши работата на възможно най-високо ниво, хем да накара шефа си да му обърне достатъчно секунди внимание, за да може да му покаже сценария за филма си. И ние тъкмо сме решили, че ще гледаме късометражен филм за драматичната борба на младия талант, който с усилие се катери по работната стълбица, докато накрая успява да се пребори за своя шанс.... когато филмът взима съвсем неочакван обрат и се превръща в екшън от най-висока класа: спец ефекти, динамична камера, преследване, примесено със забавени кадри и каскади и дори някоя и друга бойна сцена. Прибави към това не един, ами два допълнителни сюжетни обрата в последните 2 минути и вече имаме един наистина сериозен претендент за възклицанието “Това беше жестоко!”.
 
В стила на самия Kirk Sullivan се вижда влиянието на Гай Ричи (рязкия близък стоп-кадър на важните елементи, придружен с преекспониран звуков ефект – 01:12мин), а сглобяването на сценария напомня класики като “Бандата на Оушън”, така че като цяло The Come Up носи отпечатъка на Холивуд от първия до последния кадър. Все пак този филм има за цел да докаже, че нашето момче си знае урока добре и има потенциала да изкара на бял свят продукция от същото ниво като тези, по които до този момент е бил асистент и на кратко казано - заявката е отлично направена.
 
Голямо удоволствие доставя и цялостния саркастичен поглед към взаимоотношенията и атмосферата, царяща в Холивудската индустрия и изобличаването на абсурдите, до които трябва да стигне човек, само и само да бъде забелязан, а да не говорим ако иска да пробие и да се издигне.
 
При всяко положение филмът осигурява забавни 10 минути и ни превръща в симпатизанти на режисьора, за чийто пълнометражен дебют вече стискаме палци като на наш човек.
SUBSCRIBE
АКО ТИ ХАРЕСВА The Come Up, ПРЕПОРЪЧВАМЕ ТИ ДА ГЛЕДАШ И...
Method
В този филм един полицай трябва да изтръгне важна информация от жена. Дали ще успее?! Дали всичко е въпрос на методи?! Method по интересен начин ще направи преход между две измерения на киното, нещо което много рядко срещаме във филм, изобщо.
GREGORY SMITH / USA / 2013 ИГРАЛНО КИНО / ЕКШЪН
АВТОР Елена Рапонджиева
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+