The Debt Collector
РЕЖИСЬОР MICHAEL GARCIA  •  СЦЕНАРИСТ MICHAEL GARCIA
САЩ / 2011 / 15'
Hoovy е събирач на дългове във времена на масова бедност, известни като Голямата депресия през 1930. При поредната къща, която посещава, ще се случи нещо, заради което, хората, за които работи ще го поставят пред тежка дилема. The Debt Collector е уестърн от класа.
T he Debt Collector най-накрая ще прибави една единичка към последния жанр, който в Кинематограф не беше представен – уестърн(ът) * членувано звучи тъпо, нали.
 
Историята на филма малко граничи с фентъзито, но стъпва на реални устои на човешката психика и когато го гледах се замислих, дали защото американците така са ми вменили с киното, или защото наистина са били такива, в онези минали времена, хората са били някакси по-човечни. Да, може да се стрелят, може да няма милост, но има точност. Казаната дума е била закон. Днес, казаната дума е нищо, ако ще да е изречена пред милион души. Днес, думите толкова безразборно се леят с тонове в секунда в интернет, телевизиите, радиото, пресата, че хората нямат това отношение към  тях, каквото е имало преди, когато думата се предава единствено от уста на уста. Същото важи и за италианската мафия, съдейки по вижданията на Марио Пузо в Кръстникът. Не важи за нашенската за голямо наше съжаление.
 
Защо ви казвам всичко това?! Защото събирачът на дългове макар и в измислена ситуация, прояви мъжество и не взе туй, що не му се полага. Вие как бихте постъпили? Ще стъпите ли отвъд портите на рая, ако знаете, че отнемате шанса на едно невинно дете да бъде там? Вероятно ще си кажете „не“. Сигурни ли сте?! Този moral question, който поставя The Debt Collector чрез изпипаната western естетика мен лично ме вдъхнови да помисля върху много неща. И в този ред на мисли, но в съвсем друго измерение, ще ви кажа, че статистиката показва, че малко повече от половината граждански дела в България са между роднини, а една немалка част от тях са насочени към децата – обикновено за имоти и наследства е драмата. Една леля във Варна закла племенничката си, за да се сдобие с апартамент... Съпоставяйки тази реалност, с тази в The Debt Collector, морала вече придобива друг характер.
SUBSCRIBE
АВТОР Юлиян Спасов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+