The Exchange
РЕЖИСЬОР MATT BIRD  •  СЦЕНАРИСТ MATT BIRD
Австралия / 2012 / 5'
Една майка влиза се детето си в (не)обикновен магазин за антики. Хлапето обаче неусетно се озовава само в тъмна стаичка... The Exchange е филм с доза съспенс, значително над обичайната като за къс филм. При това доста добре направен филм.
M att Bird (режисьор, сценарист и продуцент) успешно успява да създаде безумно тежка атмосфера в рамките на 2 минути, която с края на филма се сгромолясва болезнено върху съзнанието ви, потрепвайки от идеята, че това вече не е нейното дете, а тя дори не подозира. Това ще е валидно сигурно ако се надъхате много докато го гледате, както аз правя...
 
Най-готиното е, че сполучливият съспенс е създаден с доста прост и лесен за заснемане сюжет, в който обаче детайлите, светлината, детското любопитство, тъмнината и звуците са така съчетани, че крайният резултат е неколко минутно изостряне на сетивата ви, а ако сте сами на тъмно и сте по-плашливи, не е икл
чено и да се огледате около вас дали случайно не ви дебне нещо... неопределено. Точно толкова неопределено, колкото е това, с което хлапето се сблъсква. Това, което поглъща душата му. Не е човек. Не е животно. Не е нещо познато. То е тъмно, то е невидимо. Ужасно... Добре че тези изнервящи трилъри са късометражни, че иначе не ми се мисли как мога след това да седна и да анализирам филма.

Психиката на модерния човек би трябвало да е свикнала с тегавите филми и да се е научила да ги отделя от реалността, фактът, че мозъкът ви в тъмното може да ви изиграе трик като създаде звук в главата ви, да не говорим за нещо, което може да ви се „привиди“... На мен ми се е случвало три пъти през живота ми. Затова не обичам тъмнината. Знам, че няма нищо опасно. Но нямам вяра на собствения си мозък и възможността му да манипулира възприятията за реалността, когато са заглушени от звука на тишината и мириса на тъмнината. :)
SUBSCRIBE
АВТОР Юлиян Спасов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+