The Gate
РЕЖИСЬОР MATT WESTRUP  •  ПРОДУЦЕНТ JOYRIDER FILMS
Великобритания / 2012 / 8'
95% от човешкото ДНК се състои от излишни генни структури. Те нямат научно позната биологична функция. Какво ще се случи ако нещо ги реактивира и влязат отново в действие? Впечатляващият The Gate от UK ще ви даде някои отговори.
В еликобританците са си великобританци. Каквото и да правят, влагат една особена подправка в киното, която само те имат и само те знаят как да използват. Научните фантастики от САЩ например са мега силни откъм визия, ефекти, мизансен. The Gate е по-различен. Има си ефекти, визуално е перфектно изграден, но стъпват и на човешки диалог. Половината филм се състои единствено от този диалог при това в доста опростена обстановка, в която фокуса на вниманието пада изцяло върху героите. А, те от своя страна са невероятно добре подбрани. Всеки един от тях отговаря на различен типаж и много добре го изгражда, диалога им макар да е just talking, грабва вниманието, защото е нещо като филтър. На какво?!
 
Фантастиката не е жанр за всеки. Много хора обичат реализмът и не се чувстват комфортно, когато историята кара мозъкът им да осмисля една фалшива реалност, неотговаряща на днешния свят. Този диалог бих го окачествил като „преходника“ за точно тази публика. Той внася определена доза реализъм, която прави филма по-близък до нашия свят, защото те анализират случващото се и колкото ние сме изненадани  от „wow, бъдещето верно ли може и така да изглежда?“, те са също толкова изненадани, но професионализмът им ги кара да анализират, а не да гледат емоционално на ситуацията. Този професионализъм лъха от всеки кадър, от самият им изказ, от начина на мислене, от погледа, от изходните точки на анализа, който правят.
 
Още един примeр за класата, с която великобританците правят кино може да видите във Free Pie.
SUBSCRIBE
АВТОР Юлиян Спасов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+