The German
РЕЖИСЬОР NICK RYAN  •  СЦЕНАРИСТ NICK RYAN
Ирландия / 2009 / 10'
Действието се развива през Втората световна война. Британски пилот е по петите на немски пилот високо във въздуха, за да отмъсти за брат си. Да отнемеш живота обаче на мъж, гледайки го в очите се оказва по-трудно от очакваното.
T he German е финансиран от Irish Film Board през 2007. Бюджета е бил 70 хиляди евро и е бил оползотворен 100% за сцените на земята. Всички 120 визуални ефекта във въздуха са изпълнени с нулев бюджет от режисьора Nick Ryan в студиото му Image Now Films за 6 месеца.
 
Този факт е интересен, защото доказва, че не всичко е пари, за да бъде създадена качествена продукция с малко пари при това в западна Европа, където цените за техника, екип, наеми и т.н. са в пъти по-високи от тук. Самият филм като история е готин. Британец срещу немец в контекста на война, убийството е логично и приемливо (спрямо тогавашната доктрина), но някакси, озовавайки се на неутрална територия, те бяха просто двама мъже от различни народности и никой от двамата реално няма история с другия, за да има личен мотив да го убие. Може би е незавършен в този му вид, или друг начин да се изразя – краят му е по-отворен от оптималното, но това разбира се е относително, особено в късометражното кино, където понятието „край“ има много странни измерения.
 
Визуално активната част обаче е жестока, независимо от плътността на историята. Толкова добра, динамична и реалистична графика, че наистина се потапяте във високите слоеве на атмосферата, минавайки през вледеняващите и турбулентни облаци, откъдето не знаете дали няма да изкочи вражески самолет. Позитивния в крайна сметка край ми хареса. Каза ми едно: Преди всичко сме хора! 
SUBSCRIBE
АВТОР Юлиян Спасов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+