The Handyman
РЕЖИСЬОР SIMON RUMLEY  •  ПРОДУЦЕНТ Piers Jackson
СЦЕНАРИСТ Tom Beach
Великобритания / 2006 / 15'
Ежедневието на една самотна жена се превръща в кошмарна и опасна игра на котка и мишка, когато разбира, че тя е допуснала много опасен човек в живота си. Кой е ловецът и кой е плячката? В този нажежаващ трилър важи поговорката: “Човек за човека е вълк.’’
О ценявам високо подхода на всеки кинотворец, който търси и разкрива пред зрителя Чудовището в хората, вместо стандартните духове, зомбита и прочие. Защо? Защото във всеки от нас дреме чудовище, което чака да бъде пробудено и подтикнато към действие, ако се наложи. Защото за разлика от несъществуващите създания, които имат задачата да ни сплашват на малкия или големия екран (напоследък им е все по – трудно да се справят дори и с тази цел), човекът за човека си остава най – голямата и реална заплаха, която може да съществува. Такова е и посланието на този филм. The Handyman е живо доказателство и пример за това как с минимален бюджет, солидни актьори, умело написана, недопускаща сантименталност и клишета драматургия и не на последно наелектризиращ  саундтрак (дело на Richard Chester) се прави авторско кино от висока класа.

Ярко впечатление прави отбраната игра на страхотната Грета Скаки, чиито най – известни роли, между другото пак са в трилъри. Нейната Джулия, на пръв поглед е нормална, скучна, с нищо незабележима домакиня, която като всеки човек се опитва да оцелее в този свят. Ала в един съспенс, по правило нищо не трябва да е такова, каквото изглежда и цялата заплетена нишка трябва да се разплете в последните минути и секунди.
Друго, което също прави силно впечатление е сюжетната линия. Тук повествованието се разгръща в дните преди и по време на Коледа. А какво е Коледа, все пак, ако не причина да се събереш със семейството или ближния. Да споделиш неговото, твоето, общото щастие. Обаче благодарение на сценариста Tom Beach нещата тръгват в тотално различно, протипоставящо се драмтургично отколнение. И именно това отклонение прави филма толкова блестящо добър. Самият Кенет Брана е споделил, че това е най – добрият сценарий за късометражка, който някога е чел, а когато получиш похвала от актьор и режисьор, чиито най – известни екранизации са правени по Шекспир, то не ти остава нищо друго, освен да се съгласиш с него.

В заключение мога да кажа, че The Handyman ще се окаже приятно, интелигентно и смразяващо кръвта преживяване за онези зрители, които са ценители на психологическите търсения в киното, търсения, които можем да открием в творчеството на титани като Алфред Хичкок и Дейвид Финчър.
SUBSCRIBE
АВТОР Милен Николов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+