The Incident at Tower 37
РЕЖИСЬОР CHRIS PERRY  •  ПРОДУЦЕНТ HAMPSHIRE COLLEGE
САЩ / 2009 / 11'
В един пустинен свят, водата за градовете се извлича от един единствен източник, посредством една огромна сфера – колектор. Този процес е на път да унищожи цяла екосистема. Тази сфера се контролира от един човек и решението кой да живее е в неговите ръце.
T he Incident at Tower 37 е направен преди няколко години по повод Деня на Земята – 22 април. Този филм отдавна намери място в сърцето ми, защото е направен по изключителен начин. Няма да коментирам визията, която бих нарекъл завладяваща. Силата на този филм е в начина, по който сблъсква двама герои – представители на две системи. Оператора на сферата като представител на човечеството и рибата като представител на екосистемата, за чиято сметка се извлича този жизнено важен ресурс. Сблъсъка между тях, макар и в реалния живот да бъде невъзможен по очевидни причини, във филма е толкова реалистичен и разбираем, че посланието моментално навлиза много дълбоко в съзнанието на зрителя, което е и целта. А самото послание, мисля че е ясно – да живеем в хармония с всички живи организми на Земята, не само защото всеки един вид има участие в общата екосистема, но заради самия живот.
 
Забележете! Тази идея е по-голяма от идеите, прокламирани досега за глобалното затопляне, изчезващите видове, локалните сблъсъци между човека и природата като например канадските поля (бивши гори) за извличане на битум. Тук говорим за любов! Да обичаме всички живи организми, така както обичаме нас самите, защото всички заедно споделяме една Земя, едно небе, едно слънце, една вода. Не защото без животните екосистемата ще рухне и ще изчезнем, а защото живота сам по себе си е най-великото и красиво постижение на Вселената! Love!
SUBSCRIBE
АВТОР Юлиян Спасов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+