God is in The Neurons
РЕЖИСЬОР REESE LEYSEN  •  СЦЕНАРИСТ CHIREN BOUMAAZA
Белгия / 2011 / 21'
Бившият геймър Athene прави проучване върху естеството на мисловния процес като способност на човека, отличаваща го от останалия биологичен свят. Резултатите са представени под формата на филм. Theory of Everything. Този филм ще ви промени живота. Не се шегуваме.
И зумително е как човекът е успял да създаде неща, които в рамките на минути могат да предизвикат мисловни процеси, каквито в средно статистическия случай биха изисквали дни при по-активен живот и седмици при по-спокоен. Theory of Everything е фантастично постижение, поставящо началото на нова ера в документалното кино. От една страна имаме огромно количество информация, но конструирана толкова перфектно, че в нито един момент не изпитвате чувството, че филмът ви обърква. Честно казано не мога да се ангажирам да кажа твърдо дали тази информация е точна и дали няма известна доза хипотетика във филма, запълваща някои все още научно непотвърдени липси в цялостната схема на живота. Но...
 
... но, със сигурност стъпва и на много реални и доказани факти - на първо място. Второ, цялостната идея, която филмът предава на почти 100% съвпада с моята интуиция и някои усещания, които съм имал през живота, но не съм могъл да дефинирам с думи. Познавате онзи тип мисли, които са твърде абстрактни и сложни, за да се сведат до нивото на речта ни. На трето място, във втората си част, филмът говори за емпатията като новата енергия, която със всеки изминал ден набира все по-голяма сила и превзема съзнанията на все повече хора. За пръв път в историята на човечеството, протестите излязоха от локалното в влязоха в глобалното измерение. Тази нова енергия скоро ще предизвика промени, които ще се завихрят с такава скорост, че никой няма да може да предположи какво предстои...
 
... ето защо това е филм, който бих показал един ден на децата си. Знанието, което той дава, учебниците го обясняват цели месеци (няма да навлизам в темата за образованието...).
 
Другият аспект на Theory of Everything е естетиката и визуалното въздействие, което той предизвиква. Още с първите си няколко минути навлиза в такава дълбочина на съзнанието ви, че вие не искате да го спирате. Картината освен, че е качествена, тя разказва историята, която слушате, но я уплътнява с невероятни метафори, сравнения и асоциации. Някои от тях сами по себе си са гениални... Не мисля, че мога повече да коментирам реализацията му, филмът говори сам за себе си.
 
Theory of Everything има още един аспект – въздействието. Самият факт, че филмът обяснява естеството на процес, чрез който на практика осмисляте това, което виждате и чувате, ви кара да осъзнаете, че осъзнавате, а това е невероятно чувство, което ще ви доближи с едно стъпало до състоянието, което се достига чрез медитация.
 
based on reasearch by Athene (Bachir Chiren Boumaaza)
SUBSCRIBE
АКО ТИ ХАРЕСВА God is in The Neurons, ПРЕПОРЪЧВАМЕ ТИ ДА ГЛЕДАШ И...
Golem
Човекът е станал най-удивителното същество на Земята, от момента, в който е изрекъл Аз. От този факт произтича един въпрос, който хиляди години е бил и продължава да бъде двигател на човечеството – защо. Красив и дълбок, Golem по Stanislaw Lem ще ви смрази!
PATRICK MCCUE / Германия / 2012 МУЛТИМЕДИЯ / ДОКУМЕНТАЛЕН
АВТОР Юлиян Спасов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+