Tolerantia
РЕЖИСЬОР И СЦЕНАРИСТ IVAN RAMADAN
Босна и Херцеговина / 2008 / 6'
Един човек се събужда в праисторическите времена и строи пирамида, за да се поклони на Слънцето. Този миг на душевна хармония може да бъде нарушен само от едно нещо. От липсата на едно човешко качество. Tolerantia!
Т ози филм е единствената 3D анимация от Босна и Херцеговина и винаги съм таял особени чувства към него. Всички знаем за етническото напрежение като цяло, което съществува на западните Балкани, включително и по-северните страни като Хърватска и Босна и Херцеговина. Макар и днес да сме в Мир, последните 20 години бяха доста горещи за този регион. Личното ми убеждение е, че това напрежение е изкуствено поддържано, за да не се стигне по никакъв начин до идеята „Балканска федерация“. Би била доста неудобна. Разединението дава сила на онези, които го контролират.
 
В Tolerantia този регионален проблем е основа, но това, което прави филма велик е, че всеки по света би го разбрал. Макар и регионален, това, което показва филма е принципно. Толерантност! А в контекста на Босна и Херцеговина, където живеят бошняци (мюсюлмани), сърби (православни християни) и хървати (католици), сами разбирате посланието на този филм каква сила носи. Бъдете толерантни!
SUBSCRIBE
АВТОР Юлиян Спасов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+