You
РЕЖИСЬОР WILLIAM WILLIAMSON  •  СЦЕНАРИСТ KEATON HENSON
Великобритания / 2013 / 7'
Сър Derek Jacobi прави една уникална поетична интерпретация, която ще докосне всеки. Мъдростта на живота и любовта, заключена в няклоко кратки стиха, изказани толкова истински. Британкият режисьор William Williamson е създал филм, който всеки трябва да гледа.
К огато за пръв път изгледах You останах с впечатлението, че слушам Киплинг, Байрон или дори съвременна адаптация на Шекспир. Погледът над света, изречен в поемата и дълбочината на думите говорят за дълъг и разнообразен житейски опит, който при по-интелигентните неизменно води до мъдрост.
 
Сега представете си изненадата ми, когато откривам 2 неща: първо, въпросната “поема” всъщност е песен на съвременния фолк-рок изпълнител и поет Keaton Henson; второ – Keaton е само на 25 години, родом от Англия.
 
Точно така дами и господа, в 21-ви век съществуват млади хора, чиито поглед над света прониква по-дълбоко от гаджета, XBOX, шотове с текила и как да си намеря работа. Не ме разбирайте погрешно, тези неща също имат своята важност, значение и време и това време определено е по-добре да бъде изживяно преди да чукнеш 30.
 
Само че част от мен беше останала с впечатлението, че мъдростта на тази млада възраст вече е нещо почти изгубено и останало в годините на революция, идеализъм и поети като Вапцаров и Ботев. За мен е страшно обнадеждаващо, че настоящият век на пре-задоволеност и масово простеене все пак създава и личности като Keaton Henson.
 
В същото време аплодирам режисьора на You, William Williamson, който е създал толкова въздействаща интерпретация на тези силни думи, и сър Derek Jacobi, когото виждаме и слушаме в ролята на лирическия говорител. Сър Jacobi е един от най-именитите театрални актьори и режисьори на нашето време, един от създателите на The Royal National Theatre, носител на наградите BAFTA, Tony, Laurence Olivier и актьор в повече прекрасни филми и постановки, отколкото мога да побера в това кратко ревю. Фактът, че при цялата си забележителна кариера и принос към театралното изкуство, този човек се е съгласил да ни прочете You в това малко филмче, наистина му прави чест. А що се отнася до William Williamson – той се е заел да направи цяла серия от такива лирически интерпретации и аз лично с нетърпение очаквам да видя и чуя останалите, защото съдейки по You – ще свърши наистина брилянтна работа по тях.
 
Едно от най-големите качества на филма е, че е изключително балансиран. Много е лесно, в усилието да се направи нещо впечатляващо и силно, думите да бъдат удавени в прекалено много образи, звуци и специални ефекти и да останат на заден план. Williamson не е допуснал тази грешка и е оставил именно поемата да води, а сър Jacobi да ни завладее с едно искрено изпълнение. деликатно оплитайки ги в подходящ и възедйстващ музикален аранжимент на оригиналната песен “You” и произволни, носталгично заредени образи от различни моменти в човешкия живот.
 
В резултат на това, You е красота, емоция и мъдрост.
SUBSCRIBE
АВТОР Елена Рапонджиева
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+