360°
РЕЖИСЬОР MAJA DJOKIC  •  ПРОДУЦЕНТ ROGER AMIGO
Испания / 2011 / 9'
Нормален ден, в който тя тръгва за работа. Някой я следи и открадва портмонето й, но тя няма намерение да му остане длъжна. Развръзката е неочаквана, а 360° е филм за онези, които не се задоволяват с обикновеното ежедневие и избират да го превърнат в екшън.
П оредното  доказателство, че испанците имат много силна филмова школа. Да, въпреки, че режисьорът се казва Maja Djokic (чиста испанка (:), 360° всъщност е Барселонска продукция.
 
Този филм е като онези жени, които не носят почти никакъв грим, но въпреки това са красиви, естествени, интересни и всъщност не можеш да откъснеш очи от тях. Без да претендира за каквато и да била зрелищност в сцените, без ярки и контрастни цветове или драматична игра със светлината, филмът се отличава с изключително красива и добре планирана кинематография. Самата идея за следене ту на единия, ту на другия персонаж предпоставя за интересно позиционирана камера (играта с отраженията в огледалните повърхности, моментите на "неподозирана" близост между персонажите, например когато мъжът краде портмонето и т.н.). 
 
Истинската сила на филма обаче е в историята - интригуваща в развитието си и очарователна в развръзката. Всички знаем, че по традиция мъжът "преследва" жената, но 360° се заиграва с идеята, че именно жената е тази, която трябва да накара мъжа да тича след нея, а това да се запази искрата в една връзка изисква целенасочено старание и от двете страни.
 
Това, което аз лично особено харесвам във филма, е фактът, че актьорите не са супер модели на по 25г. Двамата са напълно средно-статистически, носещи нормалните човешки белези на работещи (и ставащи рано) хора и това ме кара да ги чувствам по-истински, по-близки до мен, а историята и старанието им - по-вдъхновяващи. Същия ефект има и елементът на голота - не еротичност, а естественост и реализъм.
 
Филмът е обиколил фестивали из цяла Испания и няколко из Европа и е носител на малък брой награди, но като цяло не се радва на успех сред критиците, който според мен заслужава. Действително на фона на по-дълбоки и обезпокояващи истории, които обикновено печелят наградите, простичкото послание на 360° някак си остава на заден план. Въпреки това, филмът притежава неоспорим чар и си заслужава да бъде гледан и споделен с приятели, или още по-полезно - с любимия човек. ;)
SUBSCRIBE
АВТОР Елена Рапонджиева
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+