Aningaaq
РЕЖИСЬОР JONAS CUARON  •  ПРОДУЦЕНТ UNIVERSAL
Гренландия / 2013 / 7'
Някъде в дълбоките вечно бели равнини на Гренландия, инуитски рибар чува гласът на жена по радиостанцията. Той не подозира, че това е зов за помощ. Не подозира и, че сигнала идва от Космоса. Aningaaq е малкия брат на Gravity. Смразяваща история за живота и смъртта!!
A ningaaq е късометражен филм, направен успоредно със създаването на Gravity. Ако сте го гледали, то вероятно ви е станало ясно, че това е Sandra Bullock и в този момент се намира в Космоса, реейки се в безтегловност и откъсната от космическата апаратура. Моят прочит за този филм съдържа няколко основни точки. Първо, кога холивудски блокбъстър е излизал успоредно с късометражен филм, чиито сюжети хем са пряко свързани, хем късия филм е самостоятелен и не изисква сте гледали акомпанииращия го пълнометражен филм. Със сигурност това не е първия такъв случай, но е първия път, в който въпросния къс филм става блокбъстър в YouTube и така огромната интернет публика на късометражно кино се „кани“ в киносалоните да гледат и Големия филм. Хитро! Второ, това може да се окаже началото на цяла нова ера в рекламата на киното чрез все по-иновативни и качествени канали. Едно е да видите трейлър по телевизията, друго е да гледате стойностен късометражен филм, който сам по себе си има потенциала да обере доста награди. Защо?!
 
Ами... аз като гледах Aningaaq в един момент зяпнах доста неприлично (добре, че бях сам), осъзнавайки какво всъщност се случва... осъзнавайки, че те не осъзнават, че това е зов за помощ, идващ от Космоса, поради една едничка причина – езикът. На пръв поглед езиковата бариера е нещо съвсем естествено, с което сме свикнали да живеем, но в ситуацията от филма, ако навлезете в първичната природа на това нещо, всъщност е фундаментален езика. От него произтича света такъв, какъвто го познаваме. Всички сме хора, всички сме визуално сходни, глобализираме се, дали ще си тук или в другия край на света все ще видиш държава, град, улица,  табели, магазини, сгради... и в същото време езиците са непреодолима бариера, на която не само че не сме открили решение, но и няма изгледи скоро да открием. Ползваме си преводачите, учим си езиците и това е... Вавилон е виновен!
 
Психологически погледнато, като оставим езика настрана, Aningaaq е много дълбок и емоционално. Зовът за помощ даже не е и толкова зов, колкото по-скоро последни мигове на комуникация с човечеството. С което тя се е примирила. Бебето е много подходящ елемент в тази ситуация. Бебешкият плач е някакси универсалния поглед към бъдещето, разбираем от всеки човек и очевидно мелодията, която ще успокои душата на космонавта, поемайки по пътя нагоре (колкото и условно да е това, предвид „географското“ й разположение). Красота! Наистина... Aningaaq е може би чудесния пример за чист и красив филм. Дори визията му пасва на тези определия. Чиста, бяла и красива...
SUBSCRIBE
АВТОР Юлиян Спасов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+