Archetype
РЕЖИСЬОР AARON SIMS  •  СЦЕНАРИСТ AARON SIMS
САЩ / 2011 / 7'
Във времената, в който се случва Archetype, архетипното категоризиране на роботите вече е факт. Един такъв робот прави нещо на бойното поле, което технологично не би трябвало да може. Разбира се, това няма да остане без последствия.
Т ози филм е направен с една цел – да привлече вниманието на Големите в Холивуд, които вероятно вече са предложили на Aaron Sims едни 5 милиона долара, за да осъществи филма в пълнометражен вариант. Това обяснява незавършеността и някакси странното усещане, което се описва най-добре с „е и?!“, което оставя филма след себе си. Споко, и аз го забелязах, но въпреки това ви го показвам, защото е интересно да видим един 8 минутен добре оформен визуално и сюжетно г/д късометраж, за който след 2-3 години може би ще платим 8лв в някое наше кино. Доста други филми в момента също са в процес на заснемане като True Skin, Memorize, Sight, Plurality и The Gift.
 
Има обаче нещо в Archetype, с което все пак ще го запомня. Визията на доста съвременни фантасти в киното съдържа изкуствен интелект като основен елемент у роботите, защото в реалния живот това звучи логично и възможно. Вече успяхме да създадем устройства като най-новия Xbox, който претворява човешките движения пред себе си в електронни импулси, които предизвикват същите движения у героя на екрана. Смартфоните пък знаят кога ходиш, кога тичаш, кога ги вадиш от джоба, с каква скорост се движат, на коя страна се намират и т.н. Ами деня, в който ще се появи координиран и хармонично движещ се механичен прототип на човешкото тяло, е близо. А настъпи ли този ден много бързо ще вложим в него вече възможността да чува, вижда, говори и усеща. Когато това стане факт, остава едно – да му се позволи тази информация да не я преработва праволинейно, а да записва части от нея, да създава произволни връзки и с времето да започне да се учи от това, което възприема. Стигне ли се дотам, тези роботи ще могат да мислят като нас... но кой ще защитава техните права като малцинствена група в обществото ни?
SUBSCRIBE
АВТОР Юлиян Спасов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+