Black Sugar
РЕЖИСЬОР HANK FRIEDMANN  •  СЦЕНАРИСТ SCOTT YACYSHYN
САЩ / 2014 / 11'
Има неща на този свят по-страшни от смъртта. Black Sugar оставя след себе си противоречиви чувства - от нравоучителна критика, през първокласно напрежение, до тежко чувство за загуба. Четири хлапета се събират, за да пробват непознат наркотик. Как ще свърши това?
К иното винаги е било крайният и софистициран израз на текущите мисли на общото съзнание. Русия през последните години твърдо и упорито се противопоставя на досегашната глобална социо-политическа система. Това като че ли извади хората от особения телевизионен сън и започнахме много повече да се интересуваме от световните конфликти, геополитически тенденции и да навързваме причини и следствия. Започнахме да се интересуваме по-задълбочено какво се случва в другите страни и да се съмняваме в това, което туристическите тв канали представят. Появиха се алтернативни медии, които отвориха очите на масите по някои въпроси. Преди време VICE представиха документален филм за крока, ужасяващ наркотик, чиято родина е именно Русия. Този филм провокира множество дебати из мрежата за наркотиците изобщо и покрай тях излязоха какви ли не митове, легенди, а и някои реални истории.

Създателите казват, че Black Sugar (черна захар от Русия, поръчвана през silk road), заснет през 2013-та, е базиран на реална история и е немалък шансът идеята да е дошла именно вследствие на тази обществена инерция. Hank Friemann смело навлиза в една от трудните територии на киното - там, където реалност и фикция се смесват по начин, който не дефинира ясно къде точно е границата между двете. Тези потапяния във въображението на героите са гениални, защото прагматично погледнато, ако в човешкото съзнание е възможно всичко, то този тип кино по-нереален ли е от реалистичното игрално кино? Тази игра е много трудна, но ако е успешна, тези филми се превръщат в истински магически изживявания, които ни въвличат по неповторим начин в относителен свят, където почти нищо не е такова, каквото изглежда.

Изборът на Friemann да раздели визуално двата свята толкова отчетливо – единият е в топли цветове и естетика, близка до унивесалните ни спомени от хлапашките години, другият -  студен и мистичен - е страхотен и в нито един момент не губи тънкия баланс на убедителността на двата свята. Ефектът на черната захар първоначално е навлизане в друго, но близко измерение, приличащо на декор от класически хорър. Впоследствие, този свят става толкова преекспониран, че за момент даже буди смях, докато сюжетът умело лавира от анимираната нелепост  до ужасяващо реалистичната действителност.

Трябва да призная, че на първо гледане Black Sugar трудно може да бъде възприет за действителна история, защото все още не сме станали свидетели на моментални телесни промени само чрез мисъл. Или поне аз не съм. От друга страна, супер струнната теория, теорията на холографската вселена и развиването на всеобщо усещане, че всичко е много по-свързано, отколкото подозираме, във Вселена, в която всяка форма има своя pattern, отговарящ на универсалния код на Природата, могат да обяснят рационално случващото се в Black Sugar. Според тази реалност, има много регистрирани медицински случаи на хора, отварящи и затварящи рани за минути с концентрацията си. Също така, има наркотици, които променят до такава степен мозъчната химия, че потенциалът на съзнанието минава през различни измерения, някои от които действително могат да влияят мигновено на тялото.

Докъде е действителен и докъде фикция, решавате вие, но помнете покъртителния край на Black Sugar... Някой ден би могъл да стресне някой ваш близък, ако изпадне в опасната спирала на наркотиците.
SUBSCRIBE
АВТОР Юлиян Спасов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+