Boom Boom
РЕЖИСЬОР LARRY & TERRY ZIEGELMAN  •  СЦЕНАРИСТ LARRY & TERRY ZIEGELMAN
САЩ / 2012 / 8'
Двама стари приятели, изгубили връзка, се срещат случайно на по чаша кафе. Започват един от онези банални разговори, в които трябва да разкрият какво ново при всеки. В техния случай ще е много смешно и взривоопасно, в ислямисткия смисъл на думата.
B oom Boom е от тези филмови и телевизионни моменти, които предизвикват неконтролируемия ми смях, при който хвърчат лиги. Но за нещасие на планетата не съм само аз – неподходящи зрители от арабския свят вероятно биха обявили още някой джихад по посока на авторите, които ... са двама братя евреи. Олеле. Тук към сърдитите мюсюлмани ще се присъединят още една сюрия тъпи хора - от слабоумните фашистчета през откачените конспиратори до обикновено глупавите.

Сред последните има дървени философи, които ще ти кажат, че подобни „безвкусици” са признак на зловредни предразсъдъци за културата на исляма. Не е така. Богът на смеха Чудомир някога е казал „Хуморът ни откъсва от дребното, от всекидневното, позволява ни, като се надсмиваме над себе си, да се взрем по-дълбоко в себе си.“ Аз мога да добавя следната интерпретация – откровеното надсмиване над даден сериозен проблем показва, че си премахнал задръжките, които са необходими, за да го разбереш и преодолееш.

South Park, продукциите на Сет Макфарлейн, Chappelle's Show и хиляди други – този тип целенасочен и обиден черен хумор е това, от което света има нужда. Защото ако не можеш да се надсмееш над тероризма, Холокоста, геноцида над застрашени тюлени и смъртта на баба ти, значи живееш живот на постоянен морален запек.

Имаме нужда от този тип смях. Особено в България, особено в момента. Имаме капацитета да се смеем по качествено. Време е за добра скеч комедия, подобна на тази в Boom Boom, а не на тази в „Аламинут”. Време е за безпардонен и оригинален смях по адрес на политици, маргинални групи, смъртни случаи и националната ни същност, а не за продължаване на тъпите вицове за тъщата, ракията и прегорелия боб.

Искам скечове, в които депутати „самозапалват” обикновени хора и ги гасят с урина; в които се оказва, че „пържолите за кучето” са направени от трупа на изчезналото момиче; в които Орешарски е жената в шведска тройка със Доган и Цветан Василев; в които една овца блее „Оставка” и после тегли кредит за нов телевизор; в които доста се взаимства от Не!Новините. Време е да спрем да си сподавяме псувните зад зъбите и зад гърбовете, време е да започнем грубо да си се присмиваме в лицата.
SUBSCRIBE
АВТОР Константин Мравов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+