C: 299,792 km/s
РЕЖИСЬОР DEREK VAN GORDER  •  СЦЕНАРИСТ OTTO STOCKMEIER
САЩ / 2013 / 15'
299,792 km/s е скоростта на светлината. Това е и скоростта, с която се движи група бойни кораби към дълбините на Космоса, за да търси спасение за човечеството. Малка подробност, с която екипажите не са наясно е, че билета им за Вселената е еднопосочен.
М акар C: 299,792 km/s да звучи абсолютно незапомнящо се име, всъщност е перфектното заглавие за този филм. Първо в символиката на буквата С ако я погледнете като форма, а не като символ, има нещо общо с цялостното развитие на сюжета във филма. Второ, със сигурност ще запомните този филм, най-малко заради скоростта на светлината в цифри. Но да оставим това.
 
Екипът, създал филма е ситуиран в Ню Йорк и преди близо две години бяха отворили проект в онези crowdfunding сайтове за финансиране. Целта им беше 20 хиляди долара, но събраха почти двойно. Резултатите, постигнати с този бюджет са зашеметяващи. Много неща правят впечатление в този по-скоро интелектуален, отколкото агресивен sci-fi и едно от тях е, че филмът не крещи със специални ефекти, наслагване на разни hi tech неща по кадрите и технологии по самите герои. Героите са семпли и обикновени хора, а цялостната sci-fi обстановка е изградена от интериорни сетове и реални светлинки по тях. Доста сполучливо са го направили.
 
Второто нещо, което трябва да се отбележи е музиката, която е типична по-скоро за научно-популярен филм от 70те, но не и за фантастика от 2012, във времена, в които технологиите на бъдещето, вече реално съществуват. В същото време обаче, тази музика придава една специфична и приятна атмосфера, която се потвърждава с края, който е жесток. Лейтанант Малек саботира целия кораб в името на по-висша и велика идея, за която хората последните години започнаха да говорят много – да бъдем позитивни, да бъде конструктивни, да не бъдем негативни, да не бъдем деструктивни.
 
Освен всичко друго, филмът и представя някои научни факти, които обогатяват общата култура.
 
И още... Историята като цяло е много добре изградена. Има си всичко... съспенс, цел, характер на героите, пуцаници (без тях не може), красиви кадри и як завършек! I like it.
SUBSCRIBE
АВТОР Юлиян Спасов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+