Cockatoo
РЕЖИСЬОР MATTHEW JENKIN  •  ПРОДУЦЕНТ Ninja Milk
СЦЕНАРИСТ MATTHEW JENKIN
Австралия / 2012 / 11'
Има теория че, за да преодолее някоя минала любов, на човек му трябва същото време, колкото е била и връзката помежду им. Късият филм на Matthew Jenkin показва, че понякога ти е достатъчен един стряскащ птичешки крясък, който да те върне обратно на земята.
К акъв брилянтен австралийски „ром ком“! Толкова добре въздейства, че да ти оправи деня и да те накара де се усмихнеш. Защо? Защото посланието е такова, че, едва ли не, ти казват „Споко, не се коси! Животът продължава. :)“. Всички сме имали трудни раздяли, а сигурно и някои от нас и ще имат занапред, но тук ни учат на един лек, който бързо да ни върне в реалността и да ни накара да спрем да се оплакваме и “bitch-ваме”.

Първо, актьорската игра е на ниво. Има само трима персонажи, но и тримата показват изкуството да си комедиен актьор, което понякога  е по-трудно от драматичния. Melanie (Matilda Brown) се превъплъщава в жена, която професията и е, от своя страна, да изпълнява различни роли, за да задоволи клиента си. Не, не става дума за компаньонка, което обаче беше първото ми впечатление, когато Michael (Alan Dukes) се обажда по телефона и казва „Искам да поръчам момиче“. Той от своя страна играе стереотипния мъж под чехъл и началните close-up кадри на орнаменти в къщата му, доказват и това какъв чистник е.

Cockatoo е и филм за искането на човек да чуе неизреченото, че да може да продължи напред. Това е нормално, защото всеки иска да разбере какво ще се случи в края и затова чака рекламите, антракта или да отмине контрольора, когато чете в градския. Аз си признавам, че в това отношение си приличам с Michael, но мисля и, че и всички сме. Също и тук се засяга проблемът, с това, че не можем просто да заменим даден човек. Колкото и добра да е Melanie, тя не може да запълни напълно празнотата оставена от бившата на Michael. Та тя дори не може да изкара добър британски акцент!

Може момчетата да не се изразяват така, но в момента съм повлиян – историята е сладка. Жегва те „ей тук“ (соча си сърцето). Но това не е само мое мнение, ами е и на множеството фестивали, на които филмът е участвал, и на които е печелил награди, като, например,  Flickerfest (Австралия), Outbox International Film Festival (Ливан). Браво, Matthew Jenkin!

Излъгах за британския акцент – в края тя се справя порядъчно добре и с думите си действа на Michael, както би му подействала кофа студента вода – освежаващо и отрезвяващо. Или крясъка на мъртвата птицата Cockatoo,която тя е трябвало да играе при бивш клиент. А все пак разбираме, че този клиент след това е намерил друга птица. :)
SUBSCRIBE
АВТОР Ясен Таха
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+