Danny Boy
РЕЖИСЬОР MAREK SKROBECKI  •  СЦЕНАРИСТ MAREK SKROBECKI
Швейцария / 2010 / 10'
В тази гениална и дълбоко метафорична анимация, светът е като нашия свят с една малка разлика. Обществото е сляпо. Хората нямат глави. Какво ще се случи, когато се появи единственият човек с глава сред морето от слепци?
D anny Boy по един странен начин успява хем да натъжи на зрителите, хем да ги разсмее. Защо тежък?! Ами представете си вие да заживеете в този свят... Физически погледнато това, което ви казвам е логично, но всъщност Danny Boy не е отделна реалност, родена от въображението на един човек. Danny Boy е отражение на нашата реалност. Може би крайно, а може и да не сте съгласни с него, но това е визията на Strobecki. Неслучайно имаше два стърчащи пирона, странно наподобяващи Кулите близнаци – препратка към американското общество. Не бързайте да злорадствате обаче, защото архитектурата на града беше европейска, така че посланието е насочено и към нас. А какво е то?
 
Ами слепите ги боли фара за Кулите близнаци. За агресивната политика, която съвременния свят води спрямо обществата. За хилядите проблеми, в които сме затънали до гуша. Слепите нямат глава, следователно нямат очи, нямат  и мозък, с който да анализират. Имат само сърце, за да бъдат хора... Останалите характеристики ги заличават сами с помощта на гилотината. А направи ли впечатление сцената с гилотината? Тя беше съкровена. Такава съкровеност, каквато молещите се изживяват, когато го правят. Беше покрита, за да не се праши, а и за да бъде невидима повечето време, най-вероятно, защото е тема табу.

За щастие... Това вече не е реалност. Благодарение на интернет хората отново прогледнаха и се събудиха от дълбокия сън, поддържан умело с манипулация и политика стотици години досега. Но е добро показно какво не трябва да се случва. Peace :)
SUBSCRIBE
АКО ТИ ХАРЕСВА Danny Boy, ПРЕПОРЪЧВАМЕ ТИ ДА ГЛЕДАШ И...
Lucky Day Forever
Lucky Day Forever обрисува една мрачна картина, с която може да се характеризира днешния световен строй, в който съществува нещо, което на пръв поглед е безобидно, но в същността си е изключително вредно - надеждата. Лостта, който държи масите под контрол.
ALEK WASILEWSKI / Полша / 2011 АНИМАЦИЯ / ФИЛОСОФСКИ
АВТОР Юлиян Спасов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+