Досегаемите
РЕЖИСЬОР ДИКО БУЧУКОВ  •  ПРОДУЦЕНТ VAC Production
СЦЕНАРИСТ Никола Йорданов
България / 2014 / 11'
„Досегаемите“ е филм за „свободното“ време, в което живеем. Както със сериозността си, така и с хумора, творението на Никола Йорданов и Дико Бучуков ще представят реалността през погледа на камерите за наблюдение. Дали зад този Big Brother не стои нещо по-голямо?
К олко от нас са чели „1984“? Ако аз съм министър на образованието, ще я задължа в програмата в училище и то на два пъти. Всеки ден минаваме през места, където пише „ОбектА е под видеонаблюдение“ – освен правописната грешка (почти навсякъде), се наблюдава и нарисуваната камера. Живеем в абсолютен Big Brother, но с времето на все по-малко хора това им прави впечатление. Филмът на момчетата от VAC Production (VAC – Video Art Crew б.а.) ни напомня за този тъжен факт.

Те са млади, активни и обещаващи. Идеята на късометражката е на Никола Йорданов, който е и оператор и начинът на смимане е уникален – целият филм е от гледната точка на охранителни камери. Този начин е интересн, защото слага самия зрител на мястото на човека, който ги следи. Отделно, режисьорът Дико Бучуков има и други филми зад себе си, като „Петното“, който в началото на тази година участва в New Wave International Film Festival.

Темите в историята не са сложни, нито сюжетът, нито диалозите. Но това е, защото и самото послание е кратко и ясно. Жената, която е и главната героиня, следи камерите в лоби бара на хотел, а тя самата е също под видеонаблюдение, което оставя зрителя да се чуди кой пък е над нея в пирамидата и оттам ефектът с Big Brother, който всички знаят, че го има, но не знаят #КОЙ точно е той. Интересен е случаят и с „агента по запознанства“, който се намесва грубо в разговорите на хората, които пият кафе в бара и им предлага услугите си, което е факт, че в днешно време има хора, които си изкарват хляба с подобни неща, от които в миналото не е имало нужда.

Гледайки предаваното от охранителните камери, жената е пуснала на съседен монитор известен филм с Robert De Niro. От там идва и играта на думи в заглавието, което определно хваща окото, точно заради известността на Untouchables („Недосегаемите“). Тя дори цитира част от репликите на De Niro, който играе Ал Капоне и, след като изрича съответните думи, тя ги и изпълнява. Това заедно с леката налудничавост, която наблюдаваме у нея показват, че тя не може повече да се сългаси с това, което прави и, което правят върху нея.

Можеше една идея по-ефектно да бъдепоказана яростта у нея, но не много, защото продължава да се търси ефекта на неизвестния наблюдател, а и надписите вървят с известната песен от Django Unchained, Freedom, с което завършекът е налице. В заключение – с риск да се повторя, момчетата са обещаващи и очакваме да продължат със снимането.
SUBSCRIBE
АВТОР Ясен Таха
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+