ELIZA
РЕЖИСЬОР Цветомир Матев  •  ПРОДУЦЕНТ Теодора Коларова
СЦЕНАРИСТ Цветомир Матев
България / 2010 / 9'
Създаден по повод информационна кампания, но надскачащ значително рамките на социален спот. Съдържащ изключително кинематографични похвати, филмът на режисьора Цветомир Матев ни кара да се вгледаме отблизо в героите му и да усетим техните емоции.
И сторията на този филм започва през 2010 година, когато Министерство на здравеопазването, заедно с няколко фондации и други неправителствени организации, инициира кампанията U-choose  - национална информационна кампания за профилактика на сексуално предавани инфекции. Освен останалите акции и инициативи е организиран и конкурс за късометражни филми, които да са „насочени към повишаване на здравната култура и личната отговорност, като се подчертава значението на профилактиката и ранната диагностика“. ЕЛАЙЗА е един от тези филми. Така формулиранта задача сама по себе си на пръв поглед не предполага особено творчески подход, но това не се оказва пречка пред режисьора Цветомир Матев и екипа, с който работи, да създадат този много красив и емоционален филм.

През деветте минути на  лентата не се сблъскваме с обичайните клишета, които често съпътстват подобни информационни клипове. Напротив, резултата е изключително кинаджийски и притежава всички достойнства на качествения шорт. Във филма героите не разменят помежду си нито една реплика, но въпреки това можем ясно да усетим емоцията между тях единствено посредством погледите и състоянията им. За сметка на това като задкадров текст вървят техните истории, обичайни и ежедневни, каквито биха могли да се случат на всеки един от нас. Като цяло подходът е много човешки и личен, преобладават близки планове, детайли и атмосферни кадри. Сериозна роля за цялостното усещане имат и звукът и музиката. Любопитен факт е, че неин автор е операторът на филма Делян Георгиев, което явно способства за цялостното усещане, което филмът носи. Всичко в него е много изчистено, ненатрапчиво, но винаги на място. Отмерващият минутите часовник в болничния коридор, преминаващият трамвай, уличните светлини, леко полюляващата се завеса, шумът от дъжда навън, леко играещ от вятъра кичур коса, отблясъците от слънцето зад въртележката, всички тези малки елементи изграждат една обща леко лирична атмосфера и съпътстват по един неусетен начин личните истории, с които филмът ни среща.

Посланието е ясно. Всеки носи своята лична отговорност към себе си и хората, които обича. Важно е да се пазим и да се изследваме редовно. Оттам и заглавието на филма. ЕЛАЙЗА е един от методите за изслеване на ХИВ.
SUBSCRIBE
АВТОР Янчо Михайлов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+