Inside
РЕЖИСЬОР MATT CERWEN  •  ПРОДУЦЕНТ KIERAN CATO
Австралия / 2013 / 7'
Филмът е поглед в една килия. Там има една жена, която очевидно е луда. Ние обаче успяваме да надникнем в главата й. След толкова много лекарства, дали душата й ще е станала празна и пуста като стаята, в която я държат? Преживейте емоции както никога досега.
С ледва едно субективно ревю, защото откакто видях жълтия балон, това се превърна в един от любимите ми филми. Честно казано актьорската игра можеше и да е по-добра, но и така успява да предаде ефекта. За музиката също можете да се оплачете. Със сигурност някой някъде е можел да направи по-подходяща. Но бихте ли критикували нещо толкова гениално? Matt Cerven показва как човешкият дух не може да бъде унищожен. Затворена доживот, изолирана от всичко и всеки, натъпкана с лекарства до пълна загуба на разсъдък.  Понеже всичко е бяло не можете да осъзнаете колко подтискащо, депресиращо... не - смачкващо, е това. Отделете пет секунди да си се представите в такава ситуация. Само пет, защото може да ви дойде в повече. Това е реалността на момичето, в чийто свят попадаме. На нея не й е останало нищо. 

Но какво прави тя? Зяпа безмозъчно голата стена по цял ден? Съвсем не. Тя мечтае. Дори тези свръхдози наркотици не могат да отнемат мечтата й да бъде свободна (символиката на балона). Психологически в нея са останали само най-основните неща. Дори те трябва да се натрупват в продължение на 24 часа, за да могат да съберат достатъчно сила, че да се проявят. Гняв, тъга и щастие. Трите неща, които ни определят като хора. Забелязахте ли, че първите две са в баланс, докато жълтото е малко тук и там. Самата картина, която мацката рисува в главата си е произведение на изкуството. 

Имаше един момент, буквално момент - секунда или по-малко, върху който още мисля. Служителят, който й слага лекарствата - санитар ли е, медицинска сестра ли е - не знам. Когато излизаше от килията й (защото лудницата е както физически, така и психически затвор), той я погледна със съжаление. Поглеждайки към вратата обаче изражението му се промени коренно - сякаш се засрами, че е бил съпричастен. Тук ще отворя огромна тема за дискусия като кажа, че обществото ни изглежда като този тип. Просто си вършим работата, бавно и сигурно избутвайки човечеството към ръба. Цитатът на филма е "Има тънка линия между гениалност и лудост". Разсъждавайте върху това.
SUBSCRIBE
АКО ТИ ХАРЕСВА Inside, ПРЕПОРЪЧВАМЕ ТИ ДА ГЛЕДАШ И...
Inside
Един мъж е пациент на психиатрична клиника, тъй като в съзнанието му се помещават 6 отделни и тотално различни личности. На редовен преглед при специалист обаче, ще се случи нещо неочаквано... нещо от което ще ви побият тръпки.
TREVOR SANDS / САЩ / 2007 ИГРАЛНО КИНО / ФИЛОСОФСКИ
АВТОР Стефан Добрев
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+