БОРИСЛАВ КАРАМЕЛСКИ
Мисля, че духовното е във всички нас, без значение дали сме в Индия или в България, просто там хората се раждат с избор от стотици различни вярвания, а тук в повечето случаи сме кръщавани 1 година след раждането без да ни питат. Голяма част от хората в Индия нямат почти нищо материално, но винаги са с усмивка на лицата. Тук много хора имат повече от колкото им трябва, но въпреки това са нещастни...
АВТОР Юлиян Спасов
К ой си ти?
Аз съм Боби, човекът който напусна 2 университета в 2 държави, за да разбере, че иска да прави филми.
 
Хаха, не можах да се сдържа. И аз напуснах университета във Франция, за да разбера, че ми се прави сайт за кино... Страхотно! :)
Кой не си?
Еми, не съм студент по икономика със сигурност... :)
Да започнем от началото... Защо реши да снимаш филм? (тук може да гледате Калачакра)
Ако говорим за филма за Индия и Непал, решихме го много спонтанно, а пък идеята за него ни дойде на десетия ден в Индия.
Говорим за Калачакра?
Не, за Invisible Strings Project. Калачакра е много малка част от целия проект, която реализирахме, само за да покажем интервюто, което взехме от Н.С. Далай Лама.
 
Какво е чувството да си в Индия и колко е различно от това да си в Европа?
Напълно различно от всичко друго, което съм изпитвал. От една страна уникално от друга - отвратително... Но Индия е огромна държава и не мога да кажа, че съм видял и 0.1 процент от нея за 2те си пътувания.
 
Това, което аз съм чувал за Индия, а и общо за Изтока (без Арабския свят) е, че духовно са доста по-развити от нас "западняците". Така ли е, ако може с няколко думи да се обобщи и как тази фундаментална разлика се отразява върху тях като общество?
Мисля, че духовното е във всички нас, без значение дали сме в Индия или в България, просто там хората се раждат с избор от стотици различни вярвания, а тук в повечето случаи сме кръщавани 1 година след раждането без да ни питат. Това което ние разбрахме в Индия и Непал, след срещите си с хора проповядващи различни религии, е че в основата на всички вярвания стоят състраданието, алтруизмът и най-вече любовта. Голяма част от хората в Индия нямат почти нищо материално, но винаги са с усмивка на лицата. Тук много хора имат повече от колкото им трябва, но въпреки това са нещастни...
На какво се дължи според теб тази разлика в усещането за живота? Материалното богатство ли е причина да ставаме такива или по-скоро е следствие на това, че сме такива?
Не мога да кажа, че сме си такива, защото според мен хората сме еднакви в основата си, просто обществото ни променя до момента, в който не се врънем назад и не осъзнаем, че сме част от едно голямо семейство и всичко, което правим влияе на другите и на света. Според мен проблемът е че парите са станали цел на много от нас, а те всъщност са си просто средство.
Добре казано... Разкажи ми за филмовия проект Invisible Strings. Какво ще видим в него?
Invisible Strings е филм за единството между хората и религиите. Цялата идея е заложена в заглавието - Invisible Strings са невидимите нишки, които ни свързват. Ще видите кадри от космополитните Мумбай и Делхи, от религиозната столица на Хиндуистите- Варанаси, от мястото където Буда е получил своето просветление - Бодх Гая, от столицата на Непал - Катманду до джунглите на границата с Индия и много от величествените върхове на Хималаите. Ще ви срещнем с Мюсюлмани, Хиндуисти, Будисти и изобщо с най-различни симпатични хора...
Wow, това е голям проект, а това, което ще покаже той, интересно съвпада с вълната, която започва да обзема все по-голяма част от човечеството, изразена чрез множеството протести, които не са вече за една или друга социална мярка, а са изобщо срещу модела, който не само налага парите като финална цел, но и превръща хората в техни роби. Щастлив съм от факта, че сме активна част от този процес, особено вие, които разказвате за Общото съзнание, от което мисля, че всички сме част без да го съзнаваме. Какво мислиш за протестите в този ред на мисли?
В момента сме свидетели на едно масово пробуждане, което се наблюдава в целия свят. Хората започваме да осъзнаваме, че животът, който сме водили до този момент не ни задоволява и системата, в която сме живяли и живеем, няма да доведе до нищо добро. За да има промяна обаче, трябва всички да се обединим и не само да протестираме против старото, а да създадем новото.
!
... освен, че си се захванал с киното, с какво друго се занимаваш?
Като цяло преди 1 година реших да се върна от Холандия, за да си отворим с още 3ма приятели собствено филмово студио, което кръстихме Never Know Productions (защото човек никога не знае къде ще го отведе живота). В началото ни беше доста трудно, но когато човек иска много силно нещо накрая намира начин да го постигне. В момента главно правим рекламни видеа, за да можем да финансираме проектите си.
Това е характерна черта за България, рекламната индустрия да финансира кинаджиите... Но виж и иронията. Рекламата е един от най-мощните инструменти на капитализма за оформянето на пазарите. Според теб как би изглеждал днешния свят ако рекламите се забранят със закон?
Рекламата има голяма сила и като всяка голяма сила е много важно как и от кого се използва. Според мен не е необходимо рекламите да се забраняват със закон, защото  както могат да разпространяват напитки и лекарства, които те убиват, така могат и да популяризират смислени идеи, променящи света. За съжаление финансирането на филмови проекти в държавата ни е много труднодостъпно и за това повечето хора, като нас трябва да се приспособяват и да търсят други начини за да реализират проектите си...
Какво си казахте с Далай Лама? (извън филма) Изобщо как протече тази среща?
Една седмица се будихме в 7, срещахме се с едни от най-влиятелните хора в региона, разказвахме им за проекта и ги молехме за помощ, след това цял ден чакахме обаждане от секретаря на Далай Лама. Накрая в един прекрасен ден ни се обади организаторът на събитието, поради което Далай Лама и още милиони будисти от целия свят се бяха събрали в Бодх Гая и ни каза, че можем да влезем и да снимаме Далай Лама, докато води церемонията (никой журналист нямаше такива права). Направо треперехме докато слагахме стативите на 1 метър от него, а той се обърна посредата на церемонията към нас и почна да ни маха с ръка и да се смее... След като свършихме да снимаме, секретарят му ни каза, че няма как да вземем интервю и ние започнахме да настояваме и след 1 час на секретаря му писна от нас и каза: "Ок, имате право на един въпрос, докато излиза от залата"- само че в залата (огромна тента) имаше нещо от сорта на 300 000 души и нищо не можеше да се чуе... Когато Далай Лама излизаше, човекът който беше с нас и трябваше да го интервюира се доближи до него и му каза: "Ваше Светейшество искам да ви попитам един въпрос, но тук е много шумно..." В този момент Далай Лама само ни погледна и каза "Come, Come". След това се озовахме в резиденцията на Далай Лама, където разбрахме в последствие, че никой журналист не е стъпвал. Казахме му че сме от България и той се зарадва и каза, че е много красива държава. Той ни отговори на въпросите и в този момент разбрахме, че трябва да предадем неговото съобщение на колкото се може повече хора и заради това направихме Калачакра...
Ето това е красива история! :)
Искаш ли да кажеш нещо на феновете ни?
Когато искате нещо със сърцето си, няма значение какви препядствия се появяват по пътя. Всяко препядствие, всеки неуспех е урок, който ще ви доближи до крайната цел.
 
Много хубави думи... Колкото е важна целта, толкова е важен и пътя към нея, да не кажа, че той е всъщност е по-интересната част от едно пътуване. Целта е STOP за няколко минути, след който трябва отново да се тръгне на път. :)
Искрено ти благодаря за това интервю. Не го казвам от куртоазия, а съвсем сериозно. Фактът, че имам възможността да разговарям с хора на моята възраст, които не мрънкат за битовизмите, безпаричието, манталитета ни, а си поставят цели, борят се за тях, успоредно откриват света по свой начин и след това го споделят със останалите... Уникално! Благодаря ти, че се съгласи да осъществим премиера на българска земя на филма за Калачакра и уважи нашата публика през Юни. Пожелавам на теб и твоите приятели да стигнете там, накъдето сте тръгнали и да разказвате какво има от другата страна на върха! :)
И аз ти благодаря за смислените въпроси и за това, че показвате на българската публика нещо толкова прекрасно, като късометражното кино. Искрено ви пожелавам ви да имате много успех и да развивате идеите си за да могат все повече артисти да показват творбите си на хората.
АВТОР Юлиян Спасов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+