Kalachakra
създатели БОРИСЛАВ КАРАМЕЛСКИ И АНТОНИ КРЪСТЕВ
България / 2012 / 18'
Калачакра означава Колело на времето, на санскрит. Философията на тази традиция се базира на времето и циклите – от планетарните цикли до тези на диханието ни. Чрез Калачакра се достига до най-дълбоките енергии в тялото по пътя към Просветлението.
А з бях впечатлен от разговора, който проведох с Борислав Карамелски (интервю), защото представяте ли си, пича от Холандия е прекратил висшето си, за да отиде в Индия и там в последствие, докосвайки се до тяхната култура, решават с Антони Кръстев, че могат да направят филм за Калачакра: Колелото на времето, а в последствие това да бъде част от по-големия проект Invisible Strings. От икономическо образование в Западна Европа до духовното пътуване в Далечния изток... Красива история. :)
 
Отбелязвам, че това им е дебютен филм, като всъщност те не са учили дори как се прави документално кино. Макар и филмът да търпи някои дребни критики, всъщност е впечатляващо добре направен и не бих казал, че е правен от студенти. Има баланс между “narrative” историята и визуалния разказ, цветовете ни заливат от всеки кадър, а фоновите звуци ни потапят вече в този непознат за нас, но интересен свят. Чрез цитатите, сполучливо разделят филма на отделни тематични части. А изводът от целия филм звучи още по-силно, когато чуваме за протестите по целия свят, когато и ние излизаме на протестите с желанието за един по-добър и мирен свят, в който няма подтисничество, а взаимоспомагателство. И мисля, че посланието трябва да достигне до всеки един човек. Обичайте се!
 
Между другото, интервюто с Далай Лама е взето в неговата резиденция, където не са стъпвали досега журналисти. Четете повече за това в интервюто с Борислав!
SUBSCRIBE
АВТОР Юлиян Спасов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+