La Luna
РЕЖИСЬОР И СЦЕНАРИСТ ENRICO CASAROSA  •  ПРОДУЦЕНТ KEVIN REHER & PIXAR STUDIOS
САЩ / 2013 / 7'
La Luna остана малко встрани от светлините през 2013, заради по-тясното си разпространение като feature към Brave. За тези обаче, които са го видели на голям екран, са изживяли едни прекрасни 6 минути, в които човешката фантазия ще надмине и най-смелите мечти.
Т ова е едно от най-магичните и прекрасни неща, които съм гледала напоследък. Pixar имат репутацията на студио, което е водено от любов към анимацията и очарователните идеи и в La Luna определено защитават тази позиция.

Техническото изпълнение и красотата на рисунките няма нужда да ги коментирам - това е Pixar. Подборът им на креативен талант и професионализъм е безкомпромисен.
Но ми е трудно да опиша начина, по който чистотата и невинността на идеята ме накараха да се почувствам! Луната свети, защото върху нея падат звездички! И когато е пълна - то е защото звездичките са непометени. Не ти ли звучи като нещо, което едно дете би казало? Не са ли това детското въображение и необременена от факти логика? Може би точно затова главният герой е едно малко момченце. Моменти като сравнението на четките за почистване с мустаците на възрастните мъже е само един от многото малки моменти, които ни напомнят как децата виждат света.

Изведнъж осъзнах, че увлечена в живота на възрастите, от знанията за света и границите на правилата, съм изгубила голяма част от този прекрасен и необременен полет на въображението. Прииска ми се да си го върна. Това е, което La Luna направи с мен, а изминаха само 6 минути от пускането на филмчето.

Мимоходом, режисьорът и сценарист Enrico Casarosa (ако се чудиш защо героите са италианци - ето ;) ) отправя и друго важно послание - децата са силно повлияни от заобикалящите ги възрастни.  Това е привилегия, но и отговорност. 

Малкото момченце копираше поведението както на единия, така и на другия мъж, а накарано да избира между препоръките на двамата относно метла или как да носи шапката си - то не може и не иска да вземе решение. Но накрая, когато му идва идеята за голямата звезда - завърта шапката по свой си начин.

Независимо дали го искаме или не - ние сме пример за децата и те ще ни копират докато не дойде момента, когато сами могат да преценят кое е най-доброто за тях.

Ако приказките за лека нощ имат филмов еквивалент - то несъмнено това е един от тях. И точно както една добра приказка - тази адресира и децата, и възрастните, по различен начин.
SUBSCRIBE
АКО ТИ ХАРЕСВА La Luna , ПРЕПОРЪЧВАМЕ ТИ ДА ГЛЕДАШ И...
Partly Cloudy
Облаците са боговете, творенията им са живота, дъждът са сълзите им, гръмотевиците са яростта им, щъркелите са куриерите им, дъгите са емоциите им, въздухът е поезия. Коя ли е черната овца в този приказно красив свят?
PETER SOHN / САЩ / 2009 3D АНИМАЦИЯ / ФЕНТЪЗИ
АВТОР Елена Рапонджиева
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+