LSD ABC
РЕЖИСЬОР LAURA SICOURI  •  ПРОДУЦЕНТ KEDAVRE EXQUIS
Франция / 2013 / 4'
Какво се случва в този филм? По дяволите? И ние не знаем, но предполагаме, че взималите LSD ще могат да ни помогнат. Наистина е объркващо, но нека поне опитаме да разберем какво горе долу се случва с възприятията на използващите психотропното вещество.
Н есвързани кадри, някои неясни изображения, никаква последователност. Общо взето това е, но какво са се опитали да предадат авторите на тази "азбука"? Най-доброто ми предположение е, че просто са искали да възбудят внимание върху въпросната съставка. Нека пробваме да разберем защо.

Обикновено съм против всякакви синтетични наркотици, но за да бъда обективен потърсих информация в интернет от хора, които са ползвали LSD. Те го сравняват с халюциногените гъби, защото ефектите са подобни. А какви са именно? Оказва се, че едва ли ще видите нещо, което не е там. Помислих си "егати калпавите халюциногени". Общо взето, тези вещества увеличават любопитството ви. Не към нещо конкретно, а към всичко конкретно. Вглеждате се в детайлите, изследвате текстурата на материали, които иначе не биха ви направили никакво впечатление.

Разбира се, наркотиците се казват така, защото, логично, водят но некроза на мозъка. Да, но се оказва, че не точно. Ако прекалите, наистина ще свършите като утрепка в някоя канавка. Но още египтияните са познавали психотропни вещества и са ги ползвали сериозно при това. Накратко - съзнанието има две състояния - будно и сънуващо. Не ги приемайте буквално. Може да сте будни, но да се размечтаете или да осъзнаете, че сънувате и да разсъждавате трезво. Балансът между двете означава, че познавате себе си и имате контрол над мисълта си. Днес равновесието е изтеглено изключително към реалният свят, материалното и "будното" състояние. За щастие поколенията след 70те започват един бавен процес обратно към баланса. Разните му там цветни коси, ванове WV и природни вещества. Странна работа.

Какво трябва да се промени? Отношението на хората към проблема. Защото той ще съществува, докато има толкова невежи, които да не знаят нищо по въпроса, но да са твърдо против (и в политиката е така). Намерих един страхотен пример за различните мнения. Един тип работи по книга за LSD с член на асоциация срещу наркотиците. Трябва да изберат снимка. От стотиците, които са разгледали, са се спряли на една - човек, лежащ на земята гледа разлята Кока Кола. Онзи от асоциацията я харесва, защото тя показва как ползващите наркотици са толкова спрели и тривиални, че не мислят за нищо. Онзи пишещ книгата я харесва, защото показва как този човек вижда всичко във всичко. В разлятата Кока Кола вижда Вселената с галактиките й.  Какво повече да кажа?
SUBSCRIBE
АКО ТИ ХАРЕСВА LSD ABC, ПРЕПОРЪЧВАМЕ ТИ ДА ГЛЕДАШ И...
Love & Theft
Love & Theft е странна и комплексна съвкупност от идеи, свързани чрез семплия език на анимацията, но предадени чрез сложната символична азбука на човешкия живот. Всичко свършва там, където започва, и обратно. Това е уникален филм! От Германия.
ANDREAS HYKADE / Германия / 2010 АНИМАЦИЯ / ЕКСПЕРИМЕНТАЛЕН
АВТОР Стефан Добрев
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+