Magnesium
РЕЖИСЬОР SAM DE JONG  •  ПРОДУЦЕНТ NFTA
Холандия / 2013 / 20'
Един живот ще бъде поставен на карта, когато млада гимнастичка прави грандиозно откритие за себе си, дни преди големия турнир, който е последният й шанс да стигне до върховете в художествената гимнастика. Филм от Sundance 2013.
Н а тазгодишното издание на Sundance имаше доста силни заглавия, едно от които е Magnesium. За наше щастие, студентският екип зад този филм съвсем адекватно решава, че мястото на този впечатляващ филм е в интернет. Зная, че 20 минути в интернет са гигантично много време, но Magnesium ги заслужава.
 
Гимнастичката разбира, че е бременна дни преди голям турнир, от който в общи линии зависи дали бъдещето й ще бъде отдадено на гимнастиката или всичко, което е градила като умения години наред ще бъде зачеркнато. Сам по себе си този казус звучи не особено рационален, но имайте предвид, че светът на гимнастиката и на спорта изобщо, е светът на конкуренцията. Там стотните и грамовете имат определящо значение. А едно дете в корема променя всичко. Променя живота й толкова, колкото спорта е изкривил преценката й. Сега помислете вие ако бяхте на нейно място как бихте постъпили? Кариерата, за която сте мечтали и сте се борили цял живот или детето, което не искате особено?
 
Magnesium  е заснет без механико-спомагателни средства за камерата (т.е. изцяло на ръка) по Super 16 технологията. Придържането основно към близките кадри не е случайно, това създава по-плътно усещане за нейния вътрешен свят, динамиката на спорта, едва доловимите емоции и като цяло съвсем леко внася нотка на биография, въпреки че филмът си е чисто игрален. Този кинематографичен стил като че ли най-точно пасва на историята и по всеки друг начин заснет, нямаше да носи същата сила, каквато носи сега. И да напомня за въпроса... вие какво ще направите?
SUBSCRIBE
АВТОР Юлиян Спасов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+