Makeover
РЕЖИСЬОР DON PERCY  •  ПРОДУЦЕНТ ADONIS FILMS
СЦЕНАРИСТ DON PERCY
Австралия / 2013 / 7'
Какво да очакваме, когато човек набор ’27 премине през една пълна промяна? В Makeover, Horrie ще си припомни какво е да си отново млад и да излизаш на срещи, но дали е единственият старец, който минава през подобни козметични процедури? Докъде води фалша?
П ролетта боде, къде си бе, момче? В това време на годината е тенденция да минем през очакваните пролетни почиствания, че дори скоро е ежегодното Да изчистим България за  един ден. Но, като цяло, хората са готови за промяна и започване на чисто. Явно така е и в далечна Австралия и, по-точно, във късометражния филм на Don Percy. Въпреки гротеската, красива и цветна романтична комедия, която кара човек да се усмихне, особено в хубавите пролетни дни напоследък. (Напоследък ми върви с австралийските romcom, но не мога да си кривя душата, че определено ги бива в тях!)

Начинът на изпълнение (снимане, ефекти и монтаж) напомнят на филмите на Baz Luhrman, особено на последното му творение Великият Гетсби, особено, в последната сцена с ретро колата. Но като че ли тези похвати са по-подходящи в конкретния случай, когато е един такъв смешен, неангажиращ разказ за възрастен човек, който иска да си припомни младостта. Четейки други ревюта и статии, разбирам, че филмът е одобрен и от публиката и от критиците и, затова и получава втора награда на TropFest. На австралийската публика е познат създателят Don Percy, който още на 10 започва да снима и се занимава с късо кино още от 80-те, но след това и минава през музикални клипове и пълнометражни направени за телевизията и салоните.

На моменти по-гнусливите от аудиторията може да се обърнат на една страна, но анимираните кадри, в които Horrie собственоръчно минава през различни процедури, са повече от интересни. Те варират от избелване на зъбите с коректор до изпъване на кожата с помощта на безопасни игли. Неговата амбиция да мине през тези процеси е да се срещне с момиче, което вижда в списание със секция за запознанства. Този казус е много актуален при наличието на хилядите сайтове, обяви във вестници и агенции, които помагат на хората да намерят половинки, но без да си познавал и виждал човека, можеш, вместо на 19 годишна мацка, да попаднеш на 56 годишен луд. Тези начини са, според мен, изродени донякъде и тук те са представени така, но по начин, по който да приемеш истината леко.

Срещата между Horrie (дали името идва от Horrible?) и хубавото момиче от обявата все пак я има и протича без грешка, въпреки непрекъснатите усилия да не се разбере, че под корицита, книгата е.. старо издание. Хубавото на историята тук е и фактът, че сигурно има хора по света, които въпреки възрастта си и самотата, са готови да продължат напред и да взимат всичко от живота докрай. Филмът докарва желанието у всеки, гледал го, да си каже или поне помисли един от известните лафоризми в интернет Faith in humanity restored.    
SUBSCRIBE
АКО ТИ ХАРЕСВА Makeover, ПРЕПОРЪЧВАМЕ ТИ ДА ГЛЕДАШ И...
BOO!
За една възрастна двойка шегите и ежедневния хумор са нещо присъщо. Има една малка подробност. Шегите им са груби и обвързани със смърт, което обективно погледнато е нещо като подготовка за предстоящия край. Странен и черен, BOO ще ви разтърси!
RUPERT REID / Австралия / 2011 ИГРАЛНО КИНО / КОМЕДИЯ
АВТОР Ясен Таха
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+