Malaria
РЕЖИСЬОР EDSON ODA  •  СЦЕНАРИСТ EDSON ODA
Бразилия / 2013 / 5'
Наемен убиец е изпратен да намери и елиминира не кой да е, а източника на прехраната му - самата Смърт. Каква по-добра атмосфера за този епичен дуел от тази на уестърн филм? Ако всичко това ви звучи банално, гледайте Malaria и открийте един нов вид кинематография.
Е ха, колко по-оригинален може да стане човек, а? Пичът създател Edson Oda, който учи филмово изкуство в Лос Анджелис, твърди че Malaria “комбинира оригами, киригами, time lapse, nankin илюстрации, комикси и уестърн кино.” Аз лично не съм достатъчно културен, за да разпозная всички тези елементи, не знам дали този филм е иновация, или подобни неща са правени и преди, но определено ми се ще Edson да е от най-добрите ми приятели.

Колко ще е готино да имам такива приятели ... На които нещо подобно им идва наум, и в последствие не удавят идеята в евтино безалкохолно и чипс, ами хващат и я реализират! Искам тоя пич да ми е приятел, да ми разказва за идеите си и заедно да пестим нужните петдесет лева. (честно, освен компютъра и хубавия апарат, колко мислите че са му трябвали за това? Да не говорим, че някой може да му услужи и с техниката, нужно е само да му разкаже за колко яко нещо ще става въпрос).

После ще обиколим заедно няколко фестивала по света, където ще ядем и пием без пари, а аз ще се чувствам сякаш част от похвалите са и за мен. След известно време може да се опитам да му пробутам и някой български сюжет, който да разкажем по същия начин, за чест и слава на Родината. Не някакъв наемен убиец да се опитва да застреля Смъртта, ми Гларус да сваля Любовта ... примерно. Или перничанин да се опитва да пребие Тъпотията ... Ще го измислим.

Ок, щипя се. Malaria е жесток най-вече защото показва огромния потенциал и находчивата оригиналност на създателя си. Не знам дали Edson няма да прекъсне в университета заради някоя мацка, и да се върне безславно в Бразилия, но се надявам някой ден да видим точно тази находчивост комбинирана със средствата на класическата кинематография и някой сценарий, който не е уестърн еквивалент на изтъркан виц.
SUBSCRIBE
АКО ТИ ХАРЕСВА Malaria , ПРЕПОРЪЧВАМЕ ТИ ДА ГЛЕДАШ И...
The Backwater Gospel
Когато смъртта е на прага ти, когато страхът завладява теб и всички наоколо. Когато не знаеш отговорите или дори дали задаваш правилните въпроси. Когато тълпата е гневна и излива своята ярост. Минало и бъдеще изчезват, спомени и мечти са забравени. Има само страх.
BO MATHORNE / Великобритания / 2011 МУЛТИМЕДИЯ / УЕСТЪРН
АВТОР Константин Мравов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+