Mortys
РЕЖИСЬОР NICOLAS VILLENEUVE
Франция / 2012 / 7'
Този филм ще разгледа Смъртта от друга гледна точка. По-скоро от гледната точка на самата Смърт. Добре де, ако трябва да съм честен, това е гледната точка на сина на Смърт, Мортис. Дали е добре технологията да навлезе и в техния пипкав бранш?
П ърво, като фен на Тери Пратчет малко ме смущава това, че Смърт е жена. Нарушават се правилата на антропоморфната персонификация. Както и да е, явно и при французите думата е в женски род. И са я направили много красива. И внимателна. Ако някой може да обхване човечеството цялостно и без предубеждения, това е Смърт. Тя винаги се е грижела за нас.

Имайки предвид, че основната тема на филмчето са технологиите, трябва да обърнем внимание на това, което казва Тя. "Виж докъде технологията докара човечеството", кадърът се отдалечава и обхваща документацията за всички умрели хора (може би и животни). И тя е гигантска. Естествено, за цялата ни история има бая починали по всякакви причини. Но тя е натоварена в настоящето, когато техниката ни улеснява живота толкова много! Или поне на някои от нас.

Безпилотни самолети убийци, химически оръжия, ГМО и информационни технологии, разпространяващи порнография - това е част от постигнатото. А следствието е едно динамично общество, което няма време да се огледа наоколо. Раждаме се, консумираме, ебем се и умираме. И според Nicolas Villeneuve затрупваме горката Смърт от работа. Истината е, че технологиите са нож с две остриета. На теория е възможно да заменим всяко човешко действие с някакви машини и инструменти. 90% от времето да си веем краката, да не правим абсолютно нищо, освен да четем, пишем, рисуваме или кой каквото може да създава. Но не сме дорасли за това, точно като Мортис. Както видяхте, техниката в неговите ръце доведе до края на човешката раса.

Един израелски учен обикаля света и обяснява на всички, че за да стигнем до там първо трябва да постигнем истински световен мир. Но за това хората, които искат мир трябва да се организират поне толкова добре, колкото тези, които обичат войната. Което е трудно, защото те са имали повече време за подготовка. Както казва един приятел, интернет промени правилата на играта. Въпреки, че мъжете са тъпи като зелки, а мацките им пука само да изглеждат хубавки като рози (много готин намек от страна на създателите). Само ни трябва търпение, контакт и връзка между хората (думи на Смърт). Абе, накратко - да се обичаме не само на думи, но и на действия.

Като начало - споделете филма. Няма значение дали наистина е толкова гениален или това си го измислям аз.
SUBSCRIBE
АВТОР Стефан Добрев
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+