New Media
РЕЖИСЬОР JULIAN COOKE  •  СЦЕНАРИСТ SEBASTIAN DIAS
Аржентина / 2011 / 2'
Този необичаен short от Аржентина хвърля интересен поглед върху концепцията „медия“. В един свят, контролиран от New Media, хората са се превърнали в био механични същества, неспособни на критично мислене, облъчвани 24/7 от New Media.
N ew Media е интересен sci fi, защото не съдържа пуцане, лазерни оръжия, високо технологични атрибути, космически кораби и т.н. елементи, типични за sci-fi жанра като цяло. Всъщност концепцията му е доста различна и в интерес на истината е аналог на днешната медийна система, само че визуализиран буквално. Днес медиите достигат до всички, така както са достигат и във филма, разбира се създавайки усещането за свобода, което май е привидно. Защото капитализма е система, която дава свобода на тези, които владеят пари.
 
И тук се сещам за едно интересно сравнение между комунизма и демокрацията. В единия случай сме птици, затворени в клетки и осъзнаващи ограниченията на тези клетки, а в другия случай сме птици без клетки, но с резнати крила. Само че чисто психологически, вината, че нямаме крила ни се вменява от по-богатите, които казват „и ти можеш да станеш богат, твой си е проблема, че не знаеш как“. Илюзорната свобода е далеч по-вредна от робството, защото е много по-трудно хората да я проумеят и да бъдат накарани да се борят срещу нея. 

Ще завърша с един интересен въпрос. Трябва ли този филм да бъде в жанр "фантастика"?
SUBSCRIBE
АВТОР Юлиян Спасов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+