Panyee FC
РЕЖИСЬОР MATT DEVINE  •  ПРОДУЦЕНТ ALLICE GRANT
Тайланд / 2011 / 5'
Няколко тайландски хлапета имат лошия късмет да са запалени по футбола и да живеят в условия, които ги лишават от крайъгълния камък на детството - кварталния мач. В тази усмихваща история те взимат нещата в свои ръце. Как?!
О т известно време издирвам готини кратки филми посветени на Цар Футбол, защото ме стряска, че все повече от новите ми познати не гледат и нямат предпочитания спрямо източника на най-много усмивки, сълзи и псувни след турските сериали. Не знам дали наистина запалянковците намаляват, ама ... бе просто ми се гледа и пише за футбол. Започвам с нещо на пръв поглед доста лекичко, приятно и неангажиращо.

Ама колко готини са тези деца, а? Ритат на мокрите дъски, заобикалят стърчащите пирони, скачат във водата след топката ... И това място, сякаш излязло от най-баналния блог за пътешественици... Ах, миличките. Веднага се присещам за кварталните мачлета в сгурията на локалната градинка, често свършващи с масов бой, след които трябваше поне 30 минути да си търкаш мърсотията от ходилата. Или пък за сърдитите посещения на съседа отдолу след поредното дерби между мен и брат ми в антрето. 'Баси, иде ми да изляза и да потърся къде още продават Холидейки и Кола в чашка.

Носталгията и бленуванията по това така романтично плуващо селце са началото. После вкарайте и историята за успеха на малчовците, сякаш излязла от поредното почти-оригинално холивудско перо. Чудя се дали действително някое нагло филмово студио не е налазило историята. И не на последно място – този кратък филм е отлично заснет. Всичко изброено няма как да не ви усмихне.

Зад режисурата е Мат Дивайн от The Glue Society. Техните реклами са толкова добри, че ...

... ще забравите, че това е кампания на банка. Измийте неолибералните си души в тази история за мокри мачлета върху сал, как всички можем да „направим промяната“ и забравете, че развиващия се свят е хванат в капана на вечния псевдопрогрес, носен от банки с хубави лозунги.

Зарежете ... усмихнете се на Panyee FC и неговата история.
SUBSCRIBE
АВТОР Константин Мравов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+