Промени
РЕЖИСЬОР П. ПЕНЧЕВ и Е. ТОДОРОВ  •  ПРОДУЦЕНТ NEW GENERATION ARTS
България / 2010 / 13'
Еритрея, отделила се от Етиопия преди 20 години, е една от най-бързо развиващите се страни в Африка с основен фокус върху образованието докато Калашников продължава да присъства по улиците. Двама българи разказаха тяхната история. Чуйте я!
Е ритрея е сравнително нова държава в субсахарна Африка, която прилича на всички други централно африкански държави - пълна е с негри, бедността и мизерията са навсякъде, пропастта между бедни и богати е зверски голяма и непреодолима. На този етап за създаването на средна класа от каквато има нужда абсолютно всеки икономически модел е абсолютно невъзможно. Военното присъствие там се усеща навсякъде.

На фона на всичко това Еритрея преживява образователен бум. За последните 20 години се инвестира много в училища, организации и всякакви учебни дейности с цел бъдещите поколения да излязат от този порочен кръг на африканския синдром - мизерията. Всичко това сполучливо са разказали Павел Пенчев и Евгени Тодоров във филма си, направен по линия на ООН.

Това, което прави този филм ценен, е, че задава някои въпроси извън контекста на африканската действителност, като например какво са парите и какво не са, има ли реална полза от глобализацията и има ли връзка между финансовото състояние и щастието. Тези въпроси предизвикваха една философска полемика, която се случи вчера (11.02) в Studio 5 на редовното ни LIVE издание. Няма да я преразказвам сега, но ще изкажа моето лично виждане по въпроса... Както казаха и създателите, впечатляващото е, че това са последните места на планетата, които са застинали във времето и функционират независимо от глобалната икономика. Така, както е тръгнало, след години тези общности също ще се влеят в международния трудово-финансов обмен, защото Еритрея е млада, бързо развиваща се в сферата на образованието страна, която след години ще започне да привлича чуждестранни инвестици. Трудовият пазар ще се стабилизира, страната ще започне да се развива истински, ще се отворят работни места в столицата и провинцията и лека-полека неусетно тази държава ще установи неизменната връзка със света, която глобализацията създава и налага.

Филмът не е перфектен чисто технически, има неща, които е можело да станат и по-добре, но друго е по-важно. Филмът показва много неща от онзи африкански далечен свят, за който почти всички от нас само са чели и са гледали снимки в интернет, освен това Промени е запечатал неповторими емоции от хората там. А това е целта и на документалния филм - информация + въздействие. Моите поздравления за филма и успех на Павел и Евгени!
SUBSCRIBE
АВТОР Юлиян Спасов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+