Side Effected
РЕЖИСЬОР LEV PAKMAN  •  СЦЕНАРИСТ JOSH BROWN
САЩ / 2013 / 7'
Side Effected ще ни направи свидетели на спешна среща между шефа на фармацефтична компания и един от служителите му, във връзка със слуховете, че новото лекарство има неочаквани и притеснителни странични ефекти. Брилянтен и забавен диалог, рецепта за усмивка.
S ide Effected е филм, илюстриращ факта, че не е необходимо действието да напуска една единствена стая или да включва повече от двама души, за да бъде динамично и интересно. Заслугата за това имат два основни фактора: диалогът и режисурата.
 
Това е дебют както за младия режисьор Lev Pakman, така и за сценариста Josh Brown, така че спокойно можем да аплодираме едно достойно начало и за двамата.
 
Историята е простичка и има благородна нотка, което я прави още по-лесна за харесване. Силата обаче се крие в диалога, поднесен с две брилянтни актьорски изпълнения. Неоспоримата логика с която шефът поднася въпросите си и леко отчаяното измъкване в отговорите на служителя ми напомнят на малка партия шах и, имайки в предвид сериозността на дискутирания въпрос, не е трудно за нас, зрителите, да си изберем страна.
 
Особено ми хареса, че в случая нямаме стереотипното противопоставяне на тираничния шеф и неоценения служител, а напротив – на отговорния, интелигентен и тежащ на мястото си началник и на свръх-амбициозния и тихичко безскрупулен кариерист. В ролите на двамата можем да видим съответно Randall Holden и  Evan Leslie Jones, всеки от които изиграва образите си толкова реалистично, че до края на това кратко 7-минутно филмче вече изпитвах доста дефинирани и силни чувства спрямо всеки от тях.
 
Във връзка с ефектността на диалога не можем да не споменем и заслугата на режисьора. Отвъд очевидно успешната работа с двамата актьори, решението му да за бързото прескачане на камерата от единия на другия персонаж, особено към края на диалога, е леко рисково (ако не се направи правилно лесно може да доведе до объркване на зрителя), но напълно успешно - внушава напрежението на ситуацията и създава динамиката в действието.
 
И така, за Side Effected мога да обобщя в  2 думи – кратък и ефектен. Точно какъвто трябва да бъде всеки един късометражен филм. Тъй като продукцията е съвсем нова, за сега е включена в две фестивални селекции и ще ми е интересно да видя колко и какви награди ще прибере. 
SUBSCRIBE
АВТОР Елена Рапонджиева
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+