Sintel
РЕЖИСЬОР COLIN LEVY  •  ПРОДУЦЕНТ TON ROOSENDAAL
Холандия / 2010 / 15'
Разказва се историята на двама приятели, човек и дракон. Съдбата ги разделя, времето ги променя. Но някои неща издържат всички изпитания. Борбата докрай понякога означава, че жертваме повече, отколкото сме предполагали. Пригответе си кърпички.
Н якои от вас са изгледали буквите (дали защото сте верни зрители, защото ви е влязло нещо в окото или чисто или просто сте си ридаели) и сте забелязали хилядите имена, които излизат накрая. Това са хората, спонсорирали Blender Foundation в онлайн обществото. За какво иде реч? Това е безплатна програма за 3D анимации, която е поддържана от екип, който пък е поддържан на доброволни начала от хората, ползващи програмата. Създадено е цяло общество, в което хората си помагат, учат се един друг и разменят идеи.

За мен беше важно да споделя това, защото за разлика от която и да е холивудска продукция, Sintel не е правен за печалба. Малко за реклама, но най-вече за да кажат "вижте, събрахме се хора от цял свят, имахме идея и я направихме красива".

А красотата на филма не е просто в качеството на анимацията. Тъгата по загубен приятел е неизмерима. Може да те накара да го търсиш цял живот, например. А за това, което се случва в Sintel не мога да намеря думи. И най-коравосърдечните им се иска да можеха да плачат, за да отронят поне една сълза.

Защото понякога приятелите ни се променят дотам, че не можем да ги познаем. Тогава спомените изгарят още повече, може би като драконов дъх.
SUBSCRIBE
АВТОР Стефан Добрев
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+