Сиво и Сиво
РЕЖИСЬОР И СЦЕНАРИСТ Борислав Ингилизов  •  ПРОДУЦЕНТ НБУ
България / 2012 / 2'
Осемдесет и пет години, след като Атанас Далчев пише за „стрелките на отсрещния часовник”, жънещи отровните му часове, Борислав Ингилизов, на почти същата възраст, създава „Сиво и Сиво”. Но както в „Дяволско”, така и тук, времето е само началото.
С трелките, които „жънат” – дали асоциацията с косата на смъртта е рационално търсена или интуитивно намерена – едва ли някой може да каже. Както не е ясно какво е накарало Боби Ингилизов да оцвети циферблата си в жълто – този цвят, който при Далчев се свързва повече с отиващия си живот и смъртта, отколкото с животворните протягания на Слънцето към Земята, да речем. Разбира се, „Дяволско” тук е само отправна точка. Между двете творби може да се спускат и още от мостовете на асоциациите, с или без да се стига до самоцел.
 
Ако се хранехме с време, то най-вероятно щяхме да умираме от затлъстяване. Героите в „Сиво и Сиво” обаче са някак хърбави. Сигурно имат много добър метаболизъм. Горят калориите-секунди достатъчно бързо. Секунди, които дори не са техни.
 
Нека се абстрахираме за момент от схващането, че времето е само идея, илюзия, създадена за наше улеснение. В крайна сметка – и то, като самото време, е идея, продукт на човешкия разум и би могло да бъде не по-малко илюзорно.
 
А сега нека се замислим: колко от времето на другите, с които сме свързани в едно цяло, крадем? Ежедневно, занимавайки ги с мимолетните си и незначителни проблеми, желания, страхове? Крадем от тях, но без да печелим: получава се нещо като черна дупка за мигове. Те се губят безвъзвратно, пропадат в небитието. Дали това иска да ни каже и филмът с последното пускане на водата?
 
Накрая нека помирим търкалящите се във философска (с)хватка гледища: донякъде е парадоксално, но най-ценният ни ресурс – времето – е наша измислица. Това не значи, че то не съществува. Една от най-великите ни способности е тъкмо тази: да раждаме идеи. Да творим, а с това – да приличаме на богове. Тук някъде се крие и изходът от сивия лабиринт.
 
Ако затворим очи и се заслушаме в общия звуков фон, който мрежата от хора-кенефи произвежда, ще чуем десетки гребци. Роби, които не подозират, че засилват кораба на цивилизацията към крушение. Остава да пуснем греблата.
SUBSCRIBE
АВТОР Ивайло Дончев
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+