Sniffer
РЕЖИСЬОР BOBBIE PEERS  •  ПРОДУЦЕНТ MARIA EKERHOVD, GLENN GARDNER
Норвегия / 2006 / 9'
Eдин мъж, обречен на напълно подредено съществуване и една от най-противните професии, които бихте си представили, открива Полетът към свободата. Авангарден и сюрреалистичен поглед върху еднакво сивото настояще и бъдеще на Западната цивилизация.
О божавам дистопии. Сигурно защото виждам достатъчно реални причини някой почти-апокалиптичен или ала-1984 сценарии да вземе да се сбъдне, докато все още физически населявам планетата Земя. Затова черпя идеи от филми като Noon, тип „почти-се-свършихме-но-май-по-добре-да-бяхме-успяли” или Sight, тип „технологиите-са-супер-ама-вървим-към-Матрицата” (силно ви го препоръчвам), за да съм подготвен при различни кофти развръзки на бъдещето. Примерно – никога няма да сложа скапаните очила на Google, пък ако ще и да инкорпорират триста вида порно в тях.
И изведнъж ето ти и „Sniffer”, който спокойно може да обуслови и трети тип – сюрреалистични дистопии.

Ще излъжа ако кажа, че точно този тип са ми любимите, но и не аз съм част от целевата аудитория. Ако кажем, че се търси по-изискан (например като на хм ... фестивалните журита) вкус от моя няма да е лъжа. Но дори такива филми да не генерират толкова гледания, колкото наблъскани с ефекти, драматичен диалог, научна фантастика и ядене на пуканки, като горните два примера, не мисля пък и че трябва да ги пренебрегваме, само защото ни се струват високопарни.

Леко авангардният подход – липсата на диалог, замяната на смляни образи със символи и метафори – провокира въображението, полета на мисълта и онова меланхолично състояние, в което повече ти се лежи и мисли и по-малко ти се яде. Нещо повече – Sniffer не е просто дистопичен сценарий, той очевидно е и критика на масовото роботско живуркане в Западната цивилизация, което си е факт и днес. А от подобни послания не може да има пренасищане. Лично за мен е под въпрос дали човешкият порив към свобода е дотолкова силен, че да не е изключение, което само потвърждава едно много тъжно правило.

Толкова разбрах. Ако някой ми каже защо по-точно мъртвият гълъб изчезна от ръцете на протагониста, ще се почувствам още малко по-възвисен. Освен това ще представям заключението като мое пред разни артистични хора.
SUBSCRIBE
АКО ТИ ХАРЕСВА Sniffer, ПРЕПОРЪЧВАМЕ ТИ ДА ГЛЕДАШ И...
Luminaris
Luminaris, дело на Juan Pablo Zaramella от Аржентина ще ви прати в свят, в който всичко се контролира от светлината. Един мъж, работещ в завод за крушки има една мечта, превърнала се в бясна амбиция – да намери своето място в този свят.
JUAN P. ZARAMELLA / Аржентина / 2011 ИГРАЛНО КИНО / ФАНТАСТИКА
АВТОР Константин Мравов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+