Stoned Kids
създадено от списание VICE
САЩ / 2014 / 15'
Искаш ли да видиш как деца на по-малко от 10 години, включително и прохождащите, биват интоксикирани с преработена марихуана? Това или те е накарало да се заливаш от смях, или да цъкаш с език от възмущение. Гледай този филм на VICE, за да не остане помен и от двете.
V ICE често приемат за предизвикателство да сложат възможно най-заблуждаващото и популистко заглавие на материалите си, като по-този начин се конкурират с най-долните жълто-кафеви сайтове. Прощаваме им го, защото често са страхотни. Но така или иначе, когато сте цъкнали на това филмче в YouTube канала им, или пък сте видяли началото му по време на LIVE-a ни, вероятно сте очаквали някакъв парад на напушени лапета по гащи.

Хоп... филмът всъщност се оказва доста по-различен от очакваното.

Да спориш за плюсовете и минусите на тревата често е точно толкова безплодно и досадно за околните, колкото да спориш за политика. Почти винаги всеки си знае неговото. Защитниците на марихуаната например, особено в обикновен масален спор, имат навика да извеждат един такъв иделизиран образ – чувстваш се добре, по-малко вредна е от алкохола и пр. Понеже съм от тях, реших да започна така:

Джойнтът е психотропен наркотик. Влиянието му варира според индивидуалността, същността и здравословното състояние на всеки отделен човек. Употребата й много лесно може да те направи тъп, мързелив, латентен, а в някои случаи да отключи наследствени психични отклонения. Ако някой ден е легална навсякъде, както се надявам, тя трябва да идва със същите „некролози“, които висят върху цигарите, със сигурност не трябва да бъде рекламирана никъде, а на пристрастяващия й ефект трябва да се обръща толкова внимание, колкото на всяко друго легално наркотично вещество.

Но освен, че е наркотик, с всичките негативи на такова понятие, освен че може да те успокоява и е по-малко вредна от пиенето и цигарите, тя доказано има и тази характерна особеност, за който се говори в този и много други филми.

Аз разбирам, че вероятно никога няма да видя общество без предразсъдъци; че не е възможно ефекта от години и години целенасочено пропагандно облъчване изведнъж да бъде надвит от някакви аргументи ... Но наистина разбираш, че живееш в кофти свят, когато си виждал какво правят химиотерапията на един онкоболен; или множествената склероза на друг. И знаеш, че има нещо, което може да го накара отново да се почуства човешки ... и то скоро може да ти носи от 1 до 6 години затвор в страна от ЕС. Точка по въпроса.

А дали е вредно за мозъка на деца с биберони, или за подрастващи като Micaela, да бъдат интоксикирани с THC от толкова малки? Вероятно. Не е лошо да ги изследват и да разберем със сигурност. Но е хубаво, че тук не са ги показали в етапите на законното им лечение от рак. Щеше да е тъжен филм.

SUBSCRIBE
АВТОР Константин Мравов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+