The Arctic Circle
РЕЖИСЬОР KEVIN PARRY  •  ПРОДУЦЕНТ SHERIDAN COLLEGE
САЩ / 2010 / 3'
Арктическия кръг е студено, негостоприемно място, на което вирее в изобилие само едно нещо – изкушението. Един човек, за да оцелее се налага да работи неуморно. Един ден се появява нещо, което може да спести труда му. Тогава се появи още нещо – алчността!
В желанието си да намираме нови и неоткрити късометражни филми в интернет, понякога пропускаме класиките в жанра. Този филм отпреди три години е забравен в историята на нета, но е толкова актуален сега, колкото и тогава. А дори и повече, след като хората масово започнаха да се питат що е то капитализъм и да правят трезвен анализ дали реално е толкова добра система, колкото западният свят си мисли че е.
 
В тази семпла и без излишни детайли ситуация има нещо фундаментално за днешния ни начин на живот. Един човек се налага всеки ден да полага голямо количество механичен труд, за да произведе един плод, с който да оцелее до следващия ден, когато това се повтаря. В един момент се появява електричеството, което прави този труд излишен. Човекът вижда мощта в тази кутия и какво прави – не иска да я сподели. Толкова добре е онагледена алчността в този гениален stop motion, че не мога нищо да добавя.
 
А и само да вмъкна, ако сте го пропуснали. Човечето накрая се превърна в тази кутия. Сега си представете, че преди началото на тази история, трето човече се е превърнало в тази кутия, след което идва до нашия герой, дарява го с ток и тръгва към следващото човече, за да споделя енергията си, знаеки, че от алчността няма смисъл. Дали и нашето човече ще започне така да обикаля?! 
SUBSCRIBE
АВТОР Юлиян Спасов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+