The Breaks
РЕЖИСЬОР RICHARD SEARS  •  СЦЕНАРИСТ RICHARD SEARS
САЩ / 2011 / 10'
В този пореден US филм ще гледаме парад на човешката жажда за пари. Една капачка от вода, на стойност 1 милион долара ще се появи в ежедневието на група хора, и ще проследи техните животински реакции. Смешна пародия, но и може би тъжна истина.
С лед Leader of the Pack, в който се изразихме „леко“ критично към американската идея за кино, представяме и The Breaks – американска комедия с кетчуп и майо, евтин хумор, лесно смилаем праволинеен сюжет, повърхностна актьорска игра и с липса на висша идея. От друга страна The Breaks може да се разгледа и като документален филм с доза художествена интерпретация, основаваща се основно на преекспониране, пародия и предизвикване на смях чрез елементарна и еднопластова интеракция между актьорите.
 
Когато бях по-малък и гледах все още телевизия, по добрата стара Диема+ „въртяха“ постоянно Луда надпревара. Втръснал ми е до дупка и не бих го гледал, но сам по себе е хубав филм. За разлика от The Breaks в него има развити плътни и разнообразни персонажи, а не просто актьори, има позитивно послание с финала си, на който всички се озоваха на една сцена за благотворително събитие. Базата на двата филма обаче е една – човешката (групова) реакция при изгрева на възможността да се сдобият с много пари. Интересното е, че The Breaks, макар и пародията да лъха отвсякъде, първо в САЩ наистина има толкова тъпи и първосигнални герои и наистина има и доста по-нелепи истории, и второ, не е много сигурно дали ако в действителността вие се озовете в подобна ситуация няма да действате по подобен начин.
 
Ако все още усещате вкуса от безлично и не особено интересно американско кино, то Your Lucky Day на Dan Brown е с почти идентичен сюжет, но доближаващ се до висотата на шедьовър.

Впрочем, Richard Sears (сценарист и режисьор) показва и интерес към по-сериозното кино The Breaks - An Evil Town. Странното е, че втория е от 1995, а първия е от 2004, което показва не особено развитие, но и това не трябва да е критерий. The Breaks е направен за конкурс за "смешно кино" и е спечелил. Изненада дойде, когато открих, че през 1998 е направил филм, излъчен в Canal+ - Laughing Out LoudУви, YouTube профила му е пълен с реклами и подобни видеа. Има талант и е постигнал значителен успех с влизането си в Canal+, но по една или друга причина рекламната индустрия му се е сторила по-привлекателна. В България този избор е доста добре познат.
SUBSCRIBE
АКО ТИ ХАРЕСВА The Breaks, ПРЕПОРЪЧВАМЕ ТИ ДА ГЛЕДАШ И...
Your Lucky Day
Печеливш тото фиш за 156 милиона е в основата на сблъсък между морала и самосъхранението, излагащ на показ тъмните страни на човешката природа. Невероятен психологически трилър с щипка черен хумор от брилянтния ум на Дан Браун.
DAN BROWN / САЩ / 2010 ИГРАЛНО КИНО / КОМЕДИЯ
АВТОР Юлиян Спасов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+