The Gathering Squall
РЕЖИСЬОР HANNAH FIDELL  •  ПРОДУЦЕНТ BRIAN McOMBER
САЩ / 2011 / 12'
Младо момиче получава вниманието на едно от “готините” момчета и всичко върви добре... до един момент. The Gathering Squall ще ни накара да се замислим за тийнейджърските години, когато вниманието на противоположния пол е от такова голямо значение...
Д обре де, да си признаем, че от момента, в който момчето извади цигара и започна така стереотипно да “опорочава” това невинно момиче, знаехме, че нещата няма да завършат добре и просто се питахме как точно.
 
Изобщо, целият филм следва една стълбица на развитие, която всеки със здрав разум и необходимото количество житейски опит може да предвиди. И мисля, че точно това ни кара да продължаваме да гледаме. Част от нас знае, но друга част се надява, че този път грешим.
 
И като говорим за житейски опит, именно това една основна драма във филма – всеки може да си спомни онзи безрасъден период от живота си, наречен детство/юношество, когато житейският ни опит не се е простирал до там, че да можем да изтълкуваме и предвидим един такъв развой на събитията още от момента, в който сме офертирани от непознат човек, пък бил то и на близка възраст, да се качим в колата му. Като жена, със свито сърце признавам, че до определена възраст това момиче във филма спокойно можеше да съм аз.
 
Това, което обаче издига The Gathering Squall една класа нагоре е многопластовата проблематика – от недостига на мъжко присъствие в живота на главната героиня, през наивността, бездействието в лицето на престъплението, до трагедията на яростта. Режисьорката Hannah Fidell не остава да плува по повърхността на една драматична случка, а навлиза по-надълбоко, изследвайки причинно-следствените връзки. И един от най-интересните (и смущаващи) елементи за мен лично е фактът, че реалните извършители на престъплението изобщо не фигурират в отекващите последствия.
 
Краят ме накара да си спомня, че според закона в Съединените Щати изнасилването е единственото престъпление, при което жертвата може да носи вина. Никога не разбирах особено това твърдение, докато не изгледах този филм.
 
Hannah Fidell явно не само добре е вникнала в същността на драмата, но и определено има естетическия и разказвателен талант, за да я предаде. Ще ми бъде интересно да изгледам пълнометражния й дебют A Teacher – част от официалната селекция на тазгодишния Sundance Festival.
SUBSCRIBE
АКО ТИ ХАРЕСВА The Gathering Squall, ПРЕПОРЪЧВАМЕ ТИ ДА ГЛЕДАШ И...
Bus 44
В покрайнините на един малък китайски град ще се разиграе сцена, която ще накара дори вятъра да замлъкне под погледа на безчувствените и студени очи на обществото. Bus 44 навлиза в забранените дебри на човешката природа, докато вие просто мълчите.
DAYYAN ENG / Хонг Конг / 2001 ИГРАЛНО КИНО / ДРАМА
АВТОР Елена Рапонджиева
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+