The Guardians Tale
РЕЖИСЬОР JORDAN HIGGINS  •  ПРОДУЦЕНТ RYAN ZUJIC
Австралия / 2012 / 7'
Комбинация между епичната история на Пазителят, който охранява своето съкровище, и детска приказка, където малко момиченце се губи (някъде в космоса). Разказан на шотландски английски като поема, този разказ въобще няма да завърши така, както започва. Ще бъдете удивени.
П оуката, която мога да си извадя, е че външният вид лъже. И това важи в двете посоки. Непобедимият пазител, напълнил цяла една зала с костите на враговете си, нямаше нищо против да има приятел. Да си играе и въобще да не се занимава със скучното пазене на каквото и да било съкровище. Може би всяко чудовище се чуди какво е да си добър. Ако вярваме на Жокера добрите по някое време стават лоши.

Както тази малка двулична руса "загубена" девойка, която хладнокръвно убива горкия звяр. Симпатията на зритея към Пазителят идва отчасти, защото момиченцето е измамило и нас - оттам доверието ни към нея пада на нула, а единственият друг кандидат за него е чудовището. Все пак сме научени, че историята трябва да има добър и лош герой. Но Пазителят не е ли добрият още от началото?

Нека разгледаме историята пак. На забутана планета има някакво жълто светещо кълбо, което би дало на собственика си невъобразими сили. Тези, които са готови да бият толкова път за него, че и да се изправят срещу страховитото чудовище, как си представяте, че изглеждат? Някакви хипита или музиканти? Борци за свобода и революционери? Поети или писатели, желаещи да реализират мира и спокойствието от творибите си? Ами не.

Във всяка приказка, има ли нещо ценно и могъщо, то се пази от дракон или друг тип същество. Има си причина за това и тя е, че повечето хора, които го искат, ще го ползват за зло. В момента преосмислям детството си и "добрият юнак" убиващ змея вече не ми изглежда толкова добър. Както казах - външният вид лъже.

Единсвеният истински (който остава постоянен) герой във филма е разказвачът. Не знам как са го намерили, но този човек (Adam Behr) е шотландският Морган Фрийман. Историята разказана в стих допълнително помага да се създаде атмосфера от древна приказка. Защото колкото е по-стара, толкова повече искаме да е реална. 

Изтъчете реалността в коментарите отдолу !
SUBSCRIBE
АВТОР Стефан Добрев
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+