The Guilt
РЕЖИСЬОР DAVID VICTORI  •  ПРОДУЦЕНТ M.A. FUARA
Испания / 2011 / 13'
Вината е основен цвят в палитрата от емоции, които един човек може да изпита. Тя, за разлика от другите емоции е зависима от възгледи, убеждения, действия на околните и е гориво за съвестта. Един мъж влиза в порочния кръг на вината. Отмъщение или опрощение е изхода от него?
Ф илмът спечели първо място в Your Film Festival миналата година. Странното е, че като го пуснахме на LIVE изданието ни на 28.01, хората не бяха особено впечатлени от филма и подозирам, че се дължи на факта, че историята е объркана, заради ретроспекциите и няколкото времеви линии, които проследява. Всъщност тя не е объркана, но изисква концентрация и съм съгласен, че може и по-добре да се сглоби. Но това не е толкова важно.
 
Да си поговорим за идеята на филма. Вината е голяма сила и основен инструмент за съставяне на ценностна система. Още от малки, културата и семейното възпитание бързо ни изграждат модела на вината в съзнанието, чрез който впоследствие гради рамките на доброто и злото. Разбира се, тези граници са като човешките отпечатъци. При всеки има различия във възприятията какво трябва и не трябва, какво може и не може, a обществените норми поддържат все пак някакви стандарти. В The Guilt, мъжът допусна да убият жена му. Чисто обективно, дали е виновен или не, е трудно да се каже, защото е пак въпрос на лични виждания. За едни, фактът , че за две минути се е отделил от нея го прави виновен, за други, човекът не може да допусне, че на две преки от дома му, говорейки по телефона, някой ще наръга жена му. Но това няма значение, защото героят така или иначе изпитва вина.
 
И сега филмът става интересен. Той интерпретира чувството за вина в няколко версии. Една, в която я изхвърля върху извършителя и една, в която я задържа в себе си. Отмъщение срещу опрощение. Това е очевидно. Замислихте ли се обаче, защо след като уби извършителя, се вкара в един порочен кръг, от който излезе чак като си промени решението? Защото ако убие извършителя пред сина му, после той ще търси отмъщение и така желанието за мъст ще се предава от човек на човек и този порочен кръг няма да свърши, докато някой не спре и не прости. Силно!
SUBSCRIBE
АВТОР Юлиян Спасов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+