The Maker
РЕЖИСЬОР CHRISTOPHER KEZELOS  •  СЦЕНАРИСТ CHRISTOPHER KEZELOS
Австралия / 2011 / 6'
Един кратък stop motion, който по съвсем прост начин интерпретира вечните теми за смисълът и кратката продължителност на живота; какво оставяме след себе си; какво трябва да въплъщаваме в своите творения ... Насладете се на отговорите, които предлага The Maker.
М разя да използвам суперлативи, защото като напиша думи като „превъзходен” и „екстраординерен” имам чувството, че някъде някое зайче умира. Започвам така и пояснявам – The Maker заслужава много такива думи, независимо че няма да ги срещнете в този текст.
 
Хубавите страни на филма са прекалено много, за да успея да ги обхвана всичките, но ще изведа поне по-базисното.
 
Идеята и сценарият – виждаме много дълбок подтекст относно собственото ни съществуване на тази земя, какво и по какъв начин оставяме след нас, какви ценности въплъщаваме в надживяващите ни „творения” и т.н. Великото в случая е, че всичко това е поставено толкова просто, стегнато и разбираемо, че въплатеният смисъл става достъпен за всеки. Доказателство за хубавата симбиоза са многото фестивални награди и едновременно с това добрия брой гледания във социалната видеомрежа.  
 
Този баланс между солиден подтекст и достъпност в посланията, лично за мен, трябва да бъде основната цел за доброто кино и въобще в интелектуалната сфера. Казвам го с цялото ми уважение към т.нар. „високо изкуство”, което колкото и да пасва на някои от нас, не може да говори на масовата аудитория. Далеч по-гадно пък е първичната ти цел да е достъпност, защото тогава ставаш Галена или нещо друго общодостъпно. Истината е в балансът. Естествено, той трудно и рядко бива нацелван, както в The Maker. Адмирации за създателя Кристофър Кезелос.
 
Визуализацията – и преди съм си признавал, че не съм кинаджия и съм лаик в много от типично филммейкърските теми. Тук обаче ще си позволя да изразя възхищение от техническата реализация на хубавият сценарий. Причината е, че гледах това видео и за пореден път завидях на находчивостта, която stop-motion киното предполага . Гледайте го, и ако самият The Maker не ви е направил фен на подхода, то мисля че обяснителния клип ще довърши започнатото.
 
Не мога да повярвам, че написах толкова позитивна и невулгарна рецензия за каквото и да е. Благодаря на този филм!     
SUBSCRIBE
АКО ТИ ХАРЕСВА The Maker, ПРЕПОРЪЧВАМЕ ТИ ДА ГЛЕДАШ И...
Zero
Zero ни потапя в един утопичен свят, където всички са родени с числа и те определят социалния им статус. На родените с нула, обществото отрежда забрана да се възпроизвеждат. Какво обаче се случва когато все пак две Нули се влюбват една в друга?!
CHRISTOPHER KEZELOS / Австралия / 2010 STOP MOTION / ФИЛОСОФСКИ
АВТОР Константин Мравов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+