Through You
РЕЖИСЬОР И АНИМАЦИЯ Lucette Braune  •  МУЗИКА HAN OTTEN
ПОДКРЕПЕН ОТ NETHERLANDS FILM FUND & UTRECHT CITY
Холандия / 2013 / 8'
Една дама отива до кварталния магазин за бисквити. В тази кратка разходка, Lucette Braune ни разкрива като рентген мислите и емоциите на хората без образите им. Through You е впечатляващо находчив и едно от най-смелите постижения в полето на дълбоките метафори.
T hrough you пробив към ново измерение в експерименталното кино, въвличайки ни в душевната приказка на една дама. Един аспект на житейския й път, събран в едно отиване до магазина за кутия бисквити. Пътят към магазина е представен в мистичната естетика на черния екран, който ни фокусира изцяло върху хората. Настанени в удобното зрителско кресло, даващо ни рентгенов поглед върху всеки човек, през който Дамата преминава, ние виждаме взаимодействието между нея и всеки познат и непознат, когото тя среща. Сходността на цветовете като че ли ни напомня усещането за онези хора, които ни спечелват още преди да сме се запознали. С езика на тези живи и наситени цветове, режисьора ни интерпретира вътрешния човешки свят с всичките му вибрации, нюанси и непредсказуемост.
 
Няма образи. Само цветове. Противно на зрителските ни навици, не виждаме дрехите, аксесоарите, ръста, кожата, багажа, обувките, косата, погледа, грима – външните белези, които камерата ни показва непременно в почти всички филми. Цветовете, комбинирани с интересните геометрични импресии, са очертание на съзнанието в пълната му комплексност за всеки един човек. С този минималистичен и абстрактен стил на анимация, ние разбираме повече за героите, отколкото по какъвто и да е друг начин на предаване. По-емпатични и по-малко осъждащи сме случващото се с тези непознати хора, именно защото отсъстват белезите, по които да ги рационализираме.

Докато се подминават, цветовете им стават за миг еднакви – когато погледите ви с непознат се засекат, в този момент и двамата в съзнанията си сте на една вълна. Липсата на съществена емоция или симпатия обяснява блудкавия цвят.

Когато подминава някого по-ярък човек, той дълго време остава в мислите й – залепва се като дъвка.

В тази симфония от цвят и човешки взаимодействия, в уж едно отиване до магазина, ние виждаме всички хора от живота на Дамата, заедно с всичките мисли, емоции и следи, които те са оставили у нея. Можем да се видим и ние, разбирайки в каква социална джунгла живеем, сещайки се през колко стотици и хиляди хора минаваме всяка година. Колко ли от тях са оставили дълготрайна следа у вас? А на колко сте повлияли вие?
 
Метафорите са много. Толкова много и толкова майсторски предадени, че „Through You” смело можем да кажем, е забележителен успех за киното в световен план. Показвайте тази така съвършено разказана, многопластова история на приятели. Рядко се среща в киното подобна форма на разказ, и то толкова богата и дълбока за индивидуално чувстване и разбиране. Освен това, „Through You” напомня, че и най-фините жестове и изрази на внимание повлияват хората около нас, а ежедневните интеракции с тях в крайна сметка оформят емоционално им развитие или деградация.
SUBSCRIBE
АВТОР Юлиян Спасов
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+