Undelivered Package
РЕЖИСЬОР И СЦЕНАРИСТ JULEN SANTIAGO  •  КИНЕМАТОГРАФИСТ MATTHEW DOBLE
Испания / 2013 / 2'
Какво става, когато в едно утопично бъдеще възможността за телепортация не е само фикция, а се превръща в реалност? Undelivered Package е филм, поставящ под въпрос тази алтернатива и възможните последствия от нейното реализиране и прилагане.
Д вуминутният Undelivered Package е изначално обявен и замислян за концептуален късометражен филм, предпоставящ възможността за направата на пълнометражна едночасова лента. Филмът синтезира няколко основни идеи и сюжета: от една страна, рекламното представяне на компания Eastdam, развила и наложила технологията за телепортиране и от друга, историята на Ерик Зан.

От монолога на Ерик Зан се разбира, че първата телепортирана пратка от Eastdam е пясъчен часовник, изпратен от Лос Анджелис към Бостън на 26 юли 2023 само за четири секунди. Шест години по-късно телепортацията на хора е легализирана от правителството.

С началото на човешката телепортация всичко в света се променя, революционното откритие спомага на хора от цял свят в тяхното предвижване от континент в континент само за секунди. При рекламното представяне на Eastdam се загатва също така и откриването на телепортационни терминали на Луната, Марс и Титан. Всички тези проекции оформят утопичната идея за свят, в който границите нямат никакво значение – телепортацията се превръща в още един способ за предвижване от едно място на друго.
 
Макар и чиста фикция филмът изкарва на преден план по естествен начин алтернативата на телепортирането. С бързото развитие на технологията подобно съществуване не изглежда толкова далечно и имагинерно, а напротив, придобива характера на съвсем естествен резултат. В чисто исторически контекст виждаме как едва през средата на деветнадесети век се правят опити за полет с планер, началото на двадесети век бележи едноминутното излитане с Флайер в САЩ, а опитите за развитие и налагане на въздушния транспорт кулминират по време на Първата и Втората световна война. Днес въздушният транспорт е един от най-удобните и бързи начини за предвижване, факт, който би изглеждал абсурден за човек от средата на деветнадесети век. По същия начин телепортацията изглежда абсурдна за съвременния човек – но дали тя би била такава за човек от двадесет и втори век и след това?

Дори да приемем подобно алтернативно бъдеще без граници, то какво става, когато в системата се появи проблем? Когато една от милионните пратки се загуби, а къде отива тази пратка – остава загадка за всеки. Правителството крие проблемът в системата и подобни случай са класифицирани като undelivered packages. Историята ни е представена чрез Ерик Зан, чиято съпруга Хелън е част от тези недоставени пратки.

Отново на преден план излиза моралният аспект при опита за налагане на новата технология. Нека за момент си представим реалното съществуване в подобно утопично бъдеще, плюсовете от телепортирането и улеснението, което би представлявало то за човешкото ежедневие. И непосредствено нека се запитаме, дали то си струва на цената на дори един човешки живот?

Undelivered Package проблематизира несигурността в употребата на подобна технология за телепортация, неяснотата къде се губят тези „човешки пратки” и какво се случва с тях. Всички тези аспекти изкарват на преден план ограничеността на човешкото познание, но същевременно извеждат и безграничният човешки стремеж да доминира и властва над времето и пространството. 
SUBSCRIBE
АВТОР Атанаска Чолакова
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+