Brain Divided
РЕЖИСЬОР JOON SHIK SONG  •  СЦЕНАРИСТ JOSIAH HAWORTH
САЩ / 2013 / 5'
Тя е готина мацка. Той иска да я впечатли. Само че двете половини на мозъка му имат различни мнения по въпроса как това ще се случи. Едно филмче за всички, които са имали сконфузни първи срещи. (С бонус - съвет как да оправим нещата, след като оплескаме всичко.)
К олкото повече гледам късометражни филми и се интересувам от направата им, толкова повече се убеждавам, че някои от най-впечатляващите, най-въздействащите и изобщо най-добрите сред тях идват от университети и са нито повече, нито по-малко от … курсовите работи на група млади хора с идеи. Такъв е и Brain Divided - свежо, забавно, технически изпипано филмче, с прекрасна режисура, дело на студенти от Ringling College of Art and Design, Флорида. Сред властващото (особено в България) недоверие и дори пренебрежение към способностите на младия човек, такива неща ме карат да изпитвам един малък вътрешен триумф и да предложа къде точно някои големи компании могат да си позиционират 10те години “задължтелен стаж” и да започнат да оценяват по реалните качества. Не по роднинска връзка.

И така, Brain Divided е намерил онзи лек и симпатичен хумор, който се шегува с нас по един напълно добронамерен начин. Конфузните моменти на една първа среща неизменно ни карат да се усмихваме и чара на филмчето е в онагледяването на вътрешната борба между желанието да бъдем хем палави, хем въздържани и изобщо - да впечатлим срещуположната страна.

Анимацията носи стила на Pixar и е сериозно изпипана. Много добро впечатление прави и режисурата - още от отварящият кадър със заглавието върху менюто на … съседната маса. Това говори за сериозно планиране и старание да не се поема по най-утъпкания и очевиден път. Всъщност Brain Divided има не един, а трима режисьори и тъй като ко-продукциите винаги са трънлива територия - филмчето печели бонус точки и за добра екипна работа.

Без да хвърлям боб, предвиждам успешно професионално бъдеще на създателите. Тук имаме филмче, което е: 1. кратко, 2. гледа се с удоволствие от голяма аудитория от хора, т.е. притежава 2-те най-важни качества за (онлайн) популярност и, независимо от участията си по фестивали, от излизането си онлайн през юли 2013 то вече е било гледано от милиони хора по света (само едно от клипчетата в YouTube има над 2 млн. гледания). Честно да си кажа, и аз го разпратих сред приятели. Включете се и вие.
SUBSCRIBE
АКО ТИ ХАРЕСВА Brain Divided, ПРЕПОРЪЧВАМЕ ТИ ДА ГЛЕДАШ И...
Dinner Date
Днес е капиталистически Св. Валентин. Ние спазваме традициите, затова представяме Dinner Date - филм за космическите разлики във вижданията на жените и мъжете, но със сериозна доза черен хумор! Даже е със субтитри.
TOM ANTOS / САЩ / 2011 3D АНИМАЦИЯ / КОМЕДИЯ
АВТОР Елена Рапонджиева
comments powered by Disqus
ПАРТНЬОРИ ПАРТНЬOРСКИ КЛУБОВЕ
Google+